Toplum enflasyon altında ezilirken, iktidardan yapıcı bir çözüm gelmiyor. Emekçiler günü kurtarma derdinde. Bir tekelde çalışan Şanikan: Ne varsa çocuklara harcıyoruz. Ama çocuk muz, çilek isteyince alamıyoruz.

Günü kurtarmak bile artık çok zor

Aycan KARADAĞ

Milyonlarca emekçi ağır enflasyon yükü altında ezilirken AKP’nin günü kurtarma politikaları işe yaramıyor. KDV indirimleri enflasyon nedeniyle hissedilmiyor, alım gücü her geçen gün daha da eriyor, temel ihtiyaç ürünlerine ardı ardına zam yapılıyor ücretler ise sabit. Şüpheyle yaklaşılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre dahi yıllık enflasyon asgari ücrete yapılan zammın yüzde 11 üzerine çıkarak yüzde 61 oldu. Gıda enflasyonu ise daha yüzde 70’in üzerine çıkması nedeniyle asgari ücretlinin sofrası daha da daraldı. Ancak ücret zammı için Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralık ayını işaret ediyor. Yurttaş ise artık günü kurtaramıyor.

BU KIŞ SICAĞI UNUTTUK

İzmir Çiğli’de Harmandalı mahallesinde yaşayan Dünya ve Fidel Şanikan çifti mahalle tekelinde çalışarak geçim savaşı veriyor. İki çocukları olan çiftin evlerine toplamda 6 bin TL giriyor. Dünya Şanikan, “Derdimiz o kadar çok ki nereden nasıl anlatalım. Sadece günü kurtarmaya çalışıyoruz. Asgari ücretle yaşayamama durumuna geldik. Bu süreçte borçlarımız çok arttı” diyor. Şanikan evlerinin eşinin ailesinden kaldığını söyleyerek sıkıntıları anlatmaya başlıyor: “Evimizin kira olmaması belki de günü aç geçirmememizi sağlıyor. Her şey çok pahalı. Elektrik, doğalgaz, internet ve su faturaları çok ciddi gider kalemleri. Bu kış doğalgazı yakamadık. Battaniyeler altında oturduk desem abartı olmaz. Bu sene bir de ayrı bir soğuk vardı. Artan doğalgaz faturalarına soğukta eklenince bu kış sıcağı unuttuk.”

“Tencere artık kaynamıyor” diyen Şanikan sözlerine şunu ekliyor: “Geçen gün pazara gittim. 200 lira harcadım ama hiçbir şey alamadık. Her şey çok pahalı. Taneyle ya da çok az kilolarda meyve ve sebze alıyorum. Buzdolabı bir iki sene öncesine kadar 100 lira ile dolardı. Şimdi dolap boş. Çocuklarım var. Sağlıklı beslenmeleri lazım. Bir anne olarak çok zor bir durum.”

BESLENME ÇANTASI BOŞ

8 ve 12 yaşında olan çocuklarının okul masraflarını karşılayamadıklarını söyleyen Şanikan, sözlerini söyle sürdürüyor: “Çocukların eğitim masrafları bin lirayı buluyor. Çocuklar muz istiyor, çilek istiyor. Ama durumumuz da ortada. ”

DAHA DA YOKSULLAŞTIK

Öte yandan artan enflasyon yoksulları daha yoksullaştırdı. Konak’ın Tuzcu Mahallesi’nde yaşayan geri dönüşüm işçisi Selçuk Demir, asgari ücretin altında kazandığı parayla 11 kişilik ailesini geçindirmeye çalışıyor. Demir ailesinin evleri ise harap halde… Birçok camı kırık olan evde eşya bile yok. Aile bu süreci komşuların destekleriyle geçiriyor. Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Demir, “11 kişiye bakmak zorundayım. Çöp toplayarak yaşamaya çalışıyoruz. Buna yaşamak denirse… Komşular olmazsa bu evde açlıktan ölümüzü bulurlar. Evde hiçbir şey yok. Bizler bu dönemde adeta unutulduk” diye konuştu.

Demir sözlerine şunları ekledi: “Çocuklarımı okutamıyorum. Bu çocuklar cahil büyüyor. Ben de isterim diğer çocuklar gibi okula gitsinler. Güzel kıyafetler almak isterim ama çöpten bulduklarımı giydiriyorum. Duş alamıyorlar, ısınamıyorlar. Hiçbir şey yok. İstediğim devlet yetkililerinin bizlere bu süreçte destek olması.”