WBA WBC ağırsıklet kemer maçı George Foreman-Muhammed Ali

Günün önerisi: Ormandaki Gümbürtü

Tarih: 30 Ekim 1974. Yer: Şu an Demokratik Kongo Cumhuriyeti içinde bulunan ama o tarihlerde bağımsızlığı devam eden Zaire’nin başkenti Kinşasa. Yüzyılın maçı denilen ve tarihe The Rumble in the Jungle (Ormandaki Gümbürtü) adıyla geçen karşılaşma. Bir yanda o güne kadar çıktığı 40 maçı da kazanan ve bunların 37’sinden nakavtla galip ayrılan ‘Big George’ lakaplı George Foreman, diğer yanda tüm zamanların en büyüğü Muhammed Ali.

FAVORİ FOREMAN’DI

Maç öncesi otoriteler Big George’u net bir şekilde favori gösteriliyor. Ali’den yedi yaş daha genç ve patlayıcılığı bir hayli yüksek olan George Foreman boksun yeni starı. Ali’nin genç yıldızı zorlayabileceği ancak Big George’un karşılaşmayı bir şekilde kazanacağı görüşü ağırlıkta. Üstelik Foreman bu maçtan kısa bir süre önce Ali’nin ezeli rakibi Joe Frazier’i tabiri caizse perişan ederek iki rauntta nakavt etmiş. Özetle maç öncesi her şey Muhammed Ali’nin aleyhinde.

SEKİZİNCİ RAUNTTA NAKAVT ETTİ

Ancak Ali’nin herkese bir sürprizi vardı. Yedi raunt boyunca Big George’un balyoz gibi inen yumruklarına dayanan tüm zamanların en iyisi, sekizinci rauntta bulduğu fırsatla rakibini deviriyor ve dünyayı bir kez daha şaşırtıyordu. Müsabakanın sonunda Ali’nin maçın başından sonuna kadar kendi bulduğu ve daha önce uygulanmamış bir stratejiyi uyguladığı anlaşılıyordu. Bu stratejinin adı ‘rope-a-dope’tu. Bu stratejide Ali sırtını ringin iplerine yaslar, kafasını sürekli yumruk menzilinin gerisinde tutar. Gövdesini kolları ile kapatır ve bedenine gelen darbeleri ring iplerinin esnemesi sayesi ile daha rahat absorbe eder. Zamanla gücü tükenen rakibi açık verir ve o noktada Ali’nin bitirici kombineleri devreye girerek rakibini yenmesini sağlar. Özetle Ali, neden en büyük olduğunu bu maçla ispat ediyordu.