Günün önerisi: Spor Psikolojisi

SPOR SERVİSİ

Geniş kitleleri etkileyen spor, günümüzde bacasız bir fabrika olarak büyük bir ekonomiye sahip. Bu ekonomik ve popülizm etkisi sporcuları, sporcu velilerini, antrenörleri, yöneticileri ve taraftarları olumlu veya olumsuz bir şekilde etkiliyor. Spor ortamındaki bu durum sporcuları, antrenörleri, sporcu velilerini, taraftarları ve yöneticileri kaygılı, stresli, yorgun, motivasyonsuz, saldırgan ve agresif yaparken bazen de tam tersi bir durumun oluşması ile sonuçlanıyor.

Sporcular, yoğun bir program ile gelecekteki hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor. Bu program, beslenmeden tutun da antrenman türüne kadar birçok disiplini kapsamakta. Sporcu performansını olumsuz etkileyen unsurlar, bu programlar ile etkisizleştirilmeye veya yok edilmeye çalışılıyor. Bu süreçte sporcunun psikolojik durumu, önemli ve temel bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Hemen hemen aynı antrenmanı yapan ve aynı beslenme programını uygulayan sporculardan birkaçının üst basamaklara çıkmasında psikolojik süreçler etkin bir rol üstleniyor.

Spor Psikolojisi kitabı başarılı sporcuları diğer sporculardan farklı kılan psikolojik etkenlere odaklanıyor. Sıradan sporcuların, olimpiyat şampiyonluğunu elde ederken veya dünya rekorunu kırarken nasıl bir psikolojiye sahip olduklarını örneklerle göstermekte ve sporcu performansını etkileyen psikolojik unsurları tanımlayarak bunların yönetim stratejilerini sunuyor. Kısaca Spor Psikolojisi kaygı, motivasyon, ruh hâli, konsantrasyon ve zihinde canlandırma gibi performansı etkileyen temel unsurların yönetimi hakkında bizlere basit ve yaşanmış gerçek olaylardan örnekler veriyor. Ayrıca hipnozun ve müziğin performansa etkisini yaşanmış güncel olaylar ile anlatıyor. Bu bilgileri ile kitap sporcular, sporcu velileri, antrenörler, yöneticiler ve Spor Bilimleri Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında eğitim gören öğrenciler için önemli bir kaynak olacak.