Tiflis'te gerçekleşmesi planlanan LGBTİ+ hakları etkinliği, gerici saldırılar sebebiyle iptal oldu.

Gürcistan'da sağcıların saldırısı ardından Onur Yürüyüşü iptal edildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

LGBTİ+ hak savunucuları, bürolarının aşırı sağcıların saldırısına uğramasının ardından, Tiflis'te gerçekleştirecekleri Onur Yürüyüşünü iptal etti. Gerekçe olarak can güvenliği riski gösterildi.

YETKİLİLER ENGEL ÇIKARIYOR

Tiflis Onur Yürüyüşü bürosunun bulunduğu binaya tırmanarak, büroyu tahrip etmişti. Saldırıda ayrıca gazetecilerin ve aktivistlerin de içerisinde bulunduğu 20 kişi saldırıya uğramış, sokakta gökkuşağı bayrağı yakılmıştı. Yürüyüş öncesinde yaşanan saldırıların ardından Tiflis Onur Yürüyüşü Platformu, can güvenliği riski sebebiyle yürüyüşü iptal ettiklerini açıkladı.

Platform ayrıca hükümetin ve yerel yetkililerin de can güvenliklerini sağlama konusunda herhangi bir çabalarının olmadığını, aksine toplanmalarına engel çıkarıldığını belirtti. Bu sebeple Pazartesi günü beş günlük bir etkinlik olarak organize edilen Tiflis Onur Yürüyüşü iptal edildi.

BAŞBAKAN DA TARAF

ABD ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birçok Batılı diplomat, Gürcistan hükümetine, LGBTİ+ yurttaşların can güvenliğini ve anayasal haklarını güvence altında tutma çağrısı yaptı. Cinsel yönelim üzerinden ayrımcılığın kanunen yasak olduğu Gürcistan, muhafazakar politikalarıyla biliniyor. Başbakan Irakli Gharibashviil, yürüyüşün "toplumun büyük çoğunluğu açısından kabul edilemez" olduğunu iddia etmişti.

Gürcistan Ortodoks Kilisesi de Yürüyüşe karşı toplu dua organize etmişti.