Gürcistan’da seçim inadı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gürcistan’da ana muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareketinin lideri Nika Melia’nın tutuklanmasını protesto eden destekçileri dün yine sokaktaydı. Melia’nın serbest bırakılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti.

Parlamento binasının çevresinde toplanan Melia’nın destekçileri, milletvekillerinin parlamentoya girmesini engellemeye çalıştı. Polisin dağılın çağrısına yanıt vermeyen onlarca kişi polis tarafından gözaltına alındı.


Gürcistan’da muhalefet, 31 Ekim 2020’de yapılan seçimlerin şeffaf olmadığını ileri sürerek seçimlerin yenilenmesini talep ediyor ve sokak protestolarını devam ettirerek meclise girmeyi reddediyor.

BAŞBAKAN ERKEN SEÇİME VİZE VERMİYOR

Pazartesi günü Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel aracılığıyla muhalefet ile görüşen Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, muhalefetin istediği erken seçimlerin yapılmayacağını açıkladı. İrakli, “Ülkede erken seçim talep etmek için meşru bir dayanak yok” dedi.

Garibaşvili, erken seçim konusunun, hükümetin kırmızı çizgisi olduğunu belirterek “Erken seçim konusundaki ilkeli tutumumuz değişmedi. Bu değişmeyen bir çizgi, ele alınmayan bir konudur. Ülkede erken seçim talep etmek için meşru bir dayanak yok” ifadelerini kullandı.

KEFALETİNİ ÖDESİN, HAPİSTEN ÇIKSIN

Garibaşvili, ana muhalefet lideri Birleşik Ulusal Hareketi’nin Başkanı Nika Melia’nın tutuklanmasına ilişkin de açıklama yaptı. Garibaşvili, Melia’ya yönelik yasal adımların atıldığını ve bu sürece müdahale etmesinin doğru olmadığını vurguladı. Garibaşvili, Melia’nın kefalet parasını ödemesi halinde serbest kalabileceğini söyledi.

Gürcistan’da muhalefet, 31 Ekim 2020’de yapılan seçimlerin şeffaf olmadığını ileri sürerek seçimlerin yenilenmesini talep ederek, meclise girmeyi reddediyor.
Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, seçimlerin şeffaf ve demokratik yollarla yapıldığını belirterek muhalefeti meclise girmeye ikna etmeye çalışıyor.
Seçim tartışmalarının ardından muhalif lider Melia’nın gözaltına alınması ve tutuklanması nın ardından ülkede tansiyon düşmüyor.