Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon sürecini desteklemek amacıyla gösteri düzenlendi.

Gürcistan'da ülkenin AB ile entegrasyon sürecini destekleyen gösteri düzenlendi

Başkent Tiflis'te akşam saatlerinde parlamento binasının önünde düzenlenen gösteriye katılanlar, hükümetten, Gürcistan'ın AB ile entegrasyonu yolunda gereken reformları uygulamasını talep etti.

Başta ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi olmak üzere bazı muhalefet parti liderlerinin de katıldığı gösteride, Gürcistan ile AB'nin ilişkilerini destekleyen sloganlar atıldı.

Şota Rustaveli Caddesi'ni kapatan göstericiler, tutuklu eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'ye destek mesajları içeren pankartlar taşıdı.

Gösteri sırasında konuşma yapanlar, AB'nin geçen yıl Gürcistan'a "aday ülke" statüsü vermediğini hatırlatarak, hükümeti, AB'nin talep ettiği 12 maddelik kriterleri karşılamaya çağırdı.

Gösteriyi organize eden Birleşik Ulusal Hareketinin Başkanı Levan Khabeişvili, burada yaptığı konuşmada, ülkesine AB "aday ülke" statüsünün verilmesi için hükümetin bazı net kararlar alması gerektiğini belirtti.

İki yıl önce ülkesine dönünce gözaltına alınan Saakaşvili ile bazı tutukluların serbest bırakılmasını talep eden Khabeişvili, Gürcistan'ın AB "aday ülke" statüsü alması için ayrıca "Deoligarşizasyon" yasası ve yargı reformlarının uygulanması gerektiğini savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığının, yolsuzluk suçlaması gerekçesi ile Gürcistan'dan 4 hakime yaptırımların uygulandığını hatırlatan Khabeişvili, bu hakimlerin görevlerinden istifa etmelerini de talep etti.

Yaklaşık iki saat süren gösteri sırasında Rusya'ya karşı sloganlar atılırken, bazı göstericiler Rusya karşıtı pankartlar taşıdı.

GÜRCİSTAN'IN ADAY ÜLKESİ STATÜSÜ İÇİN BAŞVURMASI

Ukrayna, AB'ye adaylık başvurusunu Rusya'nın saldırısının başlamasından 4 gün sonra 28 Şubat 2022'de, Moldova ve Gürcistan ise 3 Mart 2022'de yapmıştı.

AB Konseyi, 7 Mart 2022'de AB Komisyonunu görüşünü sunmaya davet etmişti.

AB Komisyonu, 17 Haziran 2022'de Ukrayna ve Moldova'ya adaylık statüsü verilmesi yönünde görüş bildirmişti. Komisyon, Gürcistan için ise Avrupa perspektifi sunulması ve kriterleri karşılaması kaydıyla durumunun daha sonra yeniden değerlendirilmesini tavsiye etmişti.

AB ülkelerinin liderleri, Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesini kararlaştırmıştı.