BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ortak basın toplantısı düzenledi. Guterres, "2022'de gübre olmadan, 2023'te yeterli gıda olmayabilir" ifadelerini kullandı.

Guterres ve Akar'dan ortak basın toplantısı: "2022'de gübre olmadan, 2023'te yeterli gıda olmayabilir"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne geldi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafından karşılanan Guterres, daha sonra burada incelemelerde bulundu.

Ardından Bakan Akar ile ortak basın toplantısında konuşan Guterres, Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki önemli rolü için teşekkür etti.

Guterres, tahıl anlaşmasının bir diğer kısmına dikkati çekerek, "Bu paket anlaşmanın diğer kısmı, yaptırımlara tabi olmayan Rus gıda ve gübresinin küresel pazarlara engelsiz erişimidir" ifadesini kullandı.

Tüm hükümetlerin ve özel sektörün bunları piyasaya sürmek için işbirliği yapmasının önemine işaret eden Guterres, "2022'de gübre olmadan, 2023'te yeterli gıda olmayabilir" değerlendirmesini yaptı.

Antonio Guterres, Ukrayna ve Rusya'dan daha fazla gıda ve gübreyi çıkarmanın, emtia piyasalarını daha da sakinleştirmek ve tüketiciler için fiyatları düşürmek açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Çok daha uzun bir sürecin başındayız ama siz bu kritik anlaşmanın dünya için potansiyelini zaten gösterdiniz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın giderek artacağını değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Akar, "1 Ağustos'tan bu yana 51 gemi tahıl sevkiyatı için seyre çıkarken, 27'si Ukrayna limanlarından çıkmış, 24'ü tahıl sevkiyatı için Ukrayna limanlarına girmiştir" dedi.