Güven oluşturmak okul fobisini yener


Yeni eğitim-öğretim yılının ilk ders zili 9 Eylül Pazartesi günü çalacak. Bu yıl ilk kez okula başlayacak öğrencilerin velilerine uzmanından uyarı geldi. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Esma Türkmen, çocuklarda okul korkusu yaşanmaması için ailelerin verdikleri sözleri tutmasının önemli olduğunu söyledi.

Öğrenci ve velileri okul heyecanı sardı. Okula ilk kez başlayacak çocuklarda ve ailelerde kaygının çok daha fazla ortaya çıktığını ifade eden Uzman Dr. Türkmen, velilere uyarılarda bulundu. Türkmen, bu dönemin iyi kontrol edilerek rahatlıkla atlatabilecek bir süreç olduğunu ifade ederek, “Çocuğun anne ve baba ile beraber okula gitmesi, okulun bölümlerini görmesi, ortamı görmesi, öğretmenlerini tanıması, uygulama alanlarını görmesi kendisinde bir güven hissi oluşturmayı sağlayacaktır. Birebir verilen sözler çok önemli. ‘Gelip seni alacağım, ben buradayım, seni bırakmadım’ demek ve öğretmenlerle temas çok önemli” diye konuştu.

Uyku ve yemek saatine dikkat edilmeli

Uzman Dr. Türkmen, kaygısı olan çocuktaki belirtilerle ilgili şunları dedi:
“Okula gitmek istememek, ağlama krizleri, anneye çok sıkı bağlanmaya çalışmak, yemeği reddetmek, uyku problemleri, karın ağrıları yaşanabilecek şeyler. Eğer çocuğun kaygı süreci uzuyorsa, 2-3 haftayı geçiyor ise ağlamalar, krizler, gitmek istememe, karın ağrıları gibi bulgular varsa öyle bir durumda mutlaka uzman bir çocuk psikiyatrisine gidilmelidir.”

Tatil süresinde sapmalara uğrayan uyku ve yemek saatinin de düzenine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Uzman Dr. Türkmen, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Çocuklar açıklama yaptığınızda her şeyi anlayabiliyor. Mutlaka belli bir düzen içerisinde kahvaltısı, öğlen yemeği, akşam yemeği düzenli olmalı. Bağımsız olarak hareket etmemeli. Zor bir süreç, ancak çaba göstermek bu noktada çok önemli. Tatilde tolerans gösterilen uyku saatlerini yavaş yavaş, birden olmasa bile kızmayarak erkene çekmeli ve her şey nedenleriyle anlatılmalı. Çocukları karşımıza alıp anne ve babaları olarak ‘biz senin yanındayız, senin destekçiniz, seni anlamaya çalışıyoruz, zorlandığın yerlerde yanında olacağız’ mesajı vermeliyiz.”