ABD ile ortak yapılması planlanan güvenli bölgeye ilişkin tartışmalar sürerken, Türk ve ABD’li yetkililerden peş peşe açıklamalar geldi. Savunma Bakanlığı, ‘oyalanmaya mahal vermeyeceğiz’ dese de ABD ile güvenli bölgenin derinliğine ilişkin yaşanan krizin akıbeti belirsiz

Güvenli bölge belirsizlikleri sürüyor: Derinlik karmaşası


Fırat’ın doğusunda yapılması planlanan Güvenli Bölge tartışmaları sürerken, ABD ile varılan kısmi mutabakatın ardından taraflardan peş peşe açıklamalar geldi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ABD ile koordineli şekilde tesis edilmesi planlanan güvenli bölge kapsamında Urfa’da kurulacak Müşterek Harekât Merkezi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, “Merkezin tesisi ve faaliyetlerinin bir an önce başlamasına yönelik çalışmalar zaman gecikmesine mahal vermeden sürdürülmektedir” ifadeleri yer aldı. Öte yandan ABD Avrupa Komutanlığı ise, “Sınırdaki müşterek harekat merkezi için çabalar devam edecek” açıklamasında bulundu.

‘Gecikmesini engelleyeceğiz’

MSB’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: Suriye kuzeyinde ABD ile koordineli şekilde tesis edilmesi planlanan güvenli bölge kapsamında Şanlıurfa’da kurulacak Müşterek Harekât Merkezinin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir.

Şanlıurfa’ya gelen ABD’li 6 kişilik heyet ile altyapı kurulum çalışmalarına başlanmış; kritik fonksiyonların tesisi sağlanmıştır.

Müşterek Harekât Merkezi’nin tesisi ve faaliyetlerinin bir an önce başlamasına yönelik çalışmalar zaman gecikmesine mahal vermeden sürdürülmektedir.”

‘Türkiye güvenilir bir partner’

ABD Avrupa Komutanlığı’nın paylaştığı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Devam eden müzakereler, geçtiğimiz hafta Ankara’da düzenlenen ve Türkiye’nin güvenlik endişeleri, Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenliği sağlama ve Koalisyon ve ortaklarımızın IŞID tamamen bozguna uğratma başarısına odaklanmasını sağlama konularına değinen askeri görüşmelerin hemen ardından gerçekleştirildi. Müşterek harekat merkezi bu çaba için planlama ve bilgi vermeyi sürdürecektir. Türk askeri yetkilileri ile ziyareti süresince Stephen M. Twitty, Türkiye’nin eskiden beri süregelen bir partner ve güvenilir NATO müttefiki olduğunun altını çizmiştir. Twitty ayrıca güçlü askeri ilişkilerin önemini vurgulamış ve ABD’nin, müşterek harekat merkezinin başarılı şekilde hayat geçirilmesi için Ankara’da verilen taahhütlere olan bağlılığını ifade etmiştir.”

***

Pazarlık sürerken gecikme kaçınılmaz

Savunma Bakanlığı sürecin herhangi bir şekilde aksamayacağını iddia etse de, ABD askerleri derinliğin Türkiye sınırından itibaren 15 kilometre olması ve bu bölgenin silahlı unsurlardan arındırılmasında ısrarcı. Bu teklifi kabul etmeyen Türk heyet ise derinliğin 40 kilometre olması, aksi halde ise Türkiye sınırına 32 kilometre mesafedeki Rakka-Halep-Haseki otoyoluna kadar uzanmasını istiyor.