Erdoğan, ‘güvenli bölge’ye ilişkin ABD ile ‘milyonlarca fikir ayrılığı’ yaşandığını kabul etti. “Hedefimiz Suriyeli kardeşlerimizi güvenli bölgede iskan etmek” diyen Erdoğan, “Güvenli bölge olmazsa kapıları açarız” tehdidinde bulundu

‘Güvenli bölge’ için mülteci şantajı


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin ABD ile varılan kısmi mutabakata rağmen belirsizlik sürerken, Erdoğan dün ‘resti çekti’. “Hedefimiz ülkemizdeki Suriyeli kardeşlerimizden en az bir milyonunu bu güvenli bölgede iskân etmektir” diyen Erdoğan, güvenli bölgeyi şantajla kuracağının sinyalini de vermiş oldu. Erdoğan, “Güvenli bölge oldu oldu, olmazsa kapıları açarız” tehdidinde bulunurken, tehdit gibi bir açıklama da ABD’den geldi. ABD'nin yarı resmi yayın organı Amerika'nın Sesi, Türkiye'de bombalı saldırılar olacağı yönünde bir "uyarı" yaparak, Washington’ın Türkiye'yi cihatçılarla baş başa bırakabileceğini bildirdi.

Kendi imkanlarımızı kullanacağız

ABD ile aralarında güvenli bölge konusunda görüş ayrılıkları olduğunu kabul eden Erdoğan, “Bizim istediğimiz güvenli bölge ile muhataplarımızın kafasındaki güvenli bölge arasında milyonlarca fark var. Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ı doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmak zorundayız. Bunu Amerika ile yapmak hepimizin isteğidir. Ama olmazsa kendi imkânlarımızla buna başlayacağız” diye konuştu.

Kimseden destek almadık

Suriyelileri yerleştirmek üzere 30 kilometre derinlikte konutlar yapılması önerisini yineleyen Erdoğan, Türkiye’nin Afganistan ve Suriye’den gelen mültecilerin yanı sıra İdlib tehdidi altında olduğunu belirterek, “Şu anda Türkiye’de 3 milyon 650 bin Suriyeli var. Güvenli bölge teklifimiz çok güzel bir teklif. Güzelse gelin konutların yapımını sağlayalım. Bize lojistik destek verin. Güzel teklifse başlayalım bu işe, ama yok. Bu yolculuk bizi farklı yere doğru götürebilir. Farklı yer nedir, oldu oldu olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız. Ya destek verecekseniz verin, vermeyecekseniz kusura bakmayın. Bu yükü sadece biz mi çekeceğiz. AB başta olmak üzere dünyadan destek alamadık” ifadelerini kullandı.

***

Kibirleri boylarını aşanlar

AKP içinde yaşanan çatlağa da değinen Erdoğan, yeni parti çalışmaları ile gündeme gelen Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Eski Bakan Ali Babacan’a gönderme yaptı. Erdoğan, “Ülke genelinde hizmet eden dava adamlarının emeğini, kibirleri boylarını aşanların kaprislerine feda etmedik, etmeyeceğiz. Yeni isimlerle yeni değerlerle kadrolarımızı tahkim edeceğiz” diye konuştu.

Son dönem AKP içinden de reform ve değişim taleplerinin yükseldiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin konuşan Erdoğan, CHP ve ortakları içine sindirse de sindirmese de artık cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden geriye dönüş yok” dedi. Sorunların sistemden değil, uygulamadan kaynaklandığını iddia eden Erdoğan, “Sorunları tespit ettik yakında sonuçları paylaşacağız “ diye konuştu.

Son olarak Doğu Akdeniz krizine de değinen Erdoğan, “Garantör ülke olarak söz söyleme hakkımız var. 3. sondaj gemimizin gelmesi söz konusu olabilir. Ülkemize yönelik yaptırım tehditleri bize geri adım attırmaz” ifadelerini kullandı.

***

Gelecek bahar konuşlanacak

ABD ile Türkiye arasında krize neden olan S-400’lere ilişkin de gelişmeler sürüyor. Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, S-400 hava savunma sisteminin 2020 baharına kadar Türkiye’de konuşlandırılmış olacağını belirtti.

***

Üye sayısında düşüş itirafı

AKP’nin üye sayısında 290 bin eksilme olduğunu itiraf eden Erdoğan, bunların yüzde 95’ten fazlasının vefat kaynaklı olduğunu söyledi.
Medyada dün ve bugün yer alan bazı haberlerde, AKP’nin 2018 ağustos ayından beri üye sayısının 788 bin 131 azalarak 9.93 milyon kişiye gerilediği ifade edilmişti.