Okul servisleri yönetmeliğinin ertelenmesinin ardından güvenli gıdayı sağlayacağı öngörülen okul gıdası logosu da yine ertelendi. GMO’dan Uğur Toprak “Bu kararın sebebi mutlaka açıklanmalı” dedi.

Güvenli gıdaya üçüncü erteleme

Berkay SAĞOL

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Okul Gıdası Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalara yönelik ‘Okul Gıdası logosu’ uygulamasına geçiş süresi uzatıldı. Böylece hijyenik ve güvenli gıda uygulaması 3’üncü kez ertelenmiş oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle 2 Ocak 2019’da okul kantinlerinde sağlıklı gıdaların satılması amacıyla, 'Okul Gıdası Logosu İşbirliği Protokolü' imzalandı. Projenin ilk tebliği 20 Haziran 2019’da yayımlanırken 16 Eylül 2019’da da uygulamaya konması kararlaştırıldı. Ancak proje bir türlü hayata geçirilemedi.

11 EYLÜL’E UZATILDI

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre eğitim kurumlarında faaliyet gösteren kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak hazır ambalajlı gıdalar için Tarım ve Orman Bakanlığından ‘Okul Gıdası’ onayı alınmasına, satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalarda ‘Okul Gıdası’ logosunun kullanımına ilişkin süre 11 Eylül 2023'e uzatıldı.

Erteleme kararını değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İ. Uğur Toprak, gıda ile temas eden madde ve malzemelerin güvenilir olması gerektiğini vurguladı. “Geçen yıllarda çocuklarımızın yaşamına mal olan şırınga şeklindeki ambalajlar ve nefes borusuna kaçan ambalaj kapakları örneğinde olduğu gibi acı olayların yaşanmaması için titizlik gösterilmelidir” diyen Toprak, gıda ambalajlarının, hem gıdayla temasa uygunluk açısından hem de tüketici gruplarının tüketim sırasında zarar görme risklerini önleyecek şekilde mevzuata uygun olması gerektiğine dikkat çekti. Toprak, “Gıda ambalajı üreticilerinden, ambalajlı gıdaları kabul eden gıda işletmelerine, kantin işletmecisinden, okul idarecilerine kadar herkes yasal olarak sorumludur. Sürenin uzatılmasıyla ilgili sebep, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekçe ile aydınlatılması gerekir” dedi. Özellikle çocuklara sunulan ambalajların özenle seçilmesi ve denetlenmesi gerektiğini dile getiren Toprak, şunları dile getirdi: “Gıdalar kadar gıda ambalajları yönünden de denetimlerin önemli olduğu unutulmamalıdır. Ambalaj uygulamaları sadece Okul Gıdası kapsamındaki ürünlerde değil piyasadaki tüm satış yerlerinde uygulanmalıdır. Etiket okuma alışkanlığı kazandırılmadan ve özellikle çocukları cezbeden ambalaj, reklam ve sunumlarla sağlık riski olan ürünlerle ilgili gerekli yasal düzenlemelere uygunluk denetimi etkin bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle çocuklara sunulan ambalajların özenle seçilmesi ve denetlenmesi gerektiği, gıdalar kadar gıda ambalajları yönünden de denetimlerin önemli olduğu unutulmamalıdır.”

***

SERVİSLER YAŞAM ÇALIYOR

İçişleri Bakanlığı’nın aldığı karara göre servis araçlarındaki bazı güvenlik önlemlerine ilişkin düzenlemeler de ertelendi. 2017 yılında yayımlanarak yürürlüğe giren Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin geçici 2’inci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki maddelerin uygulanması 2, 3 ve 4 yıl ertelenmiş oldu. Karara göre, koltuk sensörü, 3 nokta emniyet kemeri, iç ve dış kamera ile şeffaf cam şartları ilerleyen yıllara ertelendi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ne ilişkin açıklama yaptı. Yönetmeliğin acilen düzeltilmesi gerektiğini aktaran Yener, “Korsan ve denetimsiz okul servisleri öğrencilerin yaşamını çalmasın” dedi. Yener’in bazı talepleri şöyle:

•Okul servis araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısı bulunması zorunludur.

•Standart dışı ve yönetmeliklere uygun olmayan servis araçları çocuklarımızın can güvenliği için büyük tehdittir. Yıllık periyodik Araç Muayenesi yapılmamış okul servis araçları trafiğe çıkamamalıdır.

•Araç muayenesi dışında ayrıca yetkili servislerce ve eğitimli/belgeli personel tarafından 6 ayda bir bakım yapılmalı, bakımlar takip edilebilir olmalı ve araçlarda kanun ve yönetmeliklere uygun işaretler bulundurulmalıdır.

•Taşıtlarda her öğrenci için standarda uygun emniyet kemeri bulunmalı, kullanımına dikkat edilmelidir.

•Başta okul yönetimleri olmak üzere Okul Aile Birlikleri ve velilerin, öğrencilerin can güvenliği için kendilerini görevli görmeleri, çözümün asli gereklilikleri arasındadır.

***

NOT: OKUL GIDASI LOGOSU NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak hazır ambalajlı gıdaların "Okul Gıdası" onay şartlarını ve bu gıdalarda kullanılacak "Okul Gıdası logosu"na ilişkin hususları düzenliyor. Bu logo gıdaların hijyenik ve güvenli gıda anlamına geliyor.