Okul servislerine üç nokta emniyet kemeri ile sensörlü koltuk zorunluluğu getiren düzenleme beşinci kez ertelendi. Erteleme ile dört yaşından büyük araçlar bir yıl daha önlem olmadan çalışmaya devam edecek.

Güvenliğe beşinci erteleme
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Öğrencilerin yaralanması ya da yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kazalardan yine ders alınmadı. Okul servislerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan yönetmeliğin kritik maddelerinin uygulanması, servis araçlarının yaşına göre bir ila üç yıl arasında ötelendi.

İçişleri Bakanlığı’nca okul servis araçlarına yönelik yayımlanan, “Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile öğrenci güvenliği bir kez daha hiçe sayıldı. Yönetmelik değişikliği ile öğrencilerin yaşamını tehdit eden uygulamalara yer verildi.

2017’DE YAYIMLANDI

İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla 2017 yılında hazırlanan Okul Servisleri Yönetmeliği’nde, taşıtlarda aranacak şartlar sıralandı. Okul servis araçlarının güvenliği açısından kritik önemi bulunan üç nokta emniyet kemeri, oturmaya duyarlı sensörlü koltuk, 30 gün boyunca kayıt yapabilen kameralar ve iç mekânı gösteren beyaz cam zorunluluğu yönetmeliğin en önemli maddeleri oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Veliler rahat olsun, çocuklarımızın tüm güvenlik önlemlerini almak bizim temel sorumluluğumuzdur” açıklamasına karşın yönetmeliğin uygulanması sürekli geride bırakıldı. 2017 yılından bugüne, bazı maddelerinin uygulanması tam beş kez ertelendi. Dün yayımlanan Resmi Gazete’deki karar ile güvenlik yönetmeliğinin uygulanmasından bir kez daha vazgeçildi.

EMNİYET KEMERİ ŞARTI

Kararla 2017 model okul servis araçlarının Temmuz 2024’e, 2016 model okul servis araçlarının Temmuz 2025’e, 2015 ve öncesi model okul servis araçlarının ise Temmuz 2026’ya kadar güvenlik önlemleri olmadan çalışabilmesine olanak sağlandı. Yönetmelik ile şunların uygulanmasından vazgeçildi:

•Üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat,
•Her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler,
•Standartlara uygun ve iç ve dış kamera ile 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı,
•İç mekânı gösteren beyaz cam.

KAZALAR CAN ALIYOR

Öğrencilerin yaşamlarına mâl olan bazı servis kazaları şöyle:

•Kreşe giden 3 yaşındaki Alperen, unutulduğu serviste dokuz saat kalarak havasız kalarak 2017’de hayatını kaybetti.
•Urfa’da öğrenci servisi, şoförünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. 11 Ekim 2021’de yaşanan kazada, bir öğrenci yaşamını yitirdi.
•Kütahya’da 2021 Eylül ayında okul servisi ile TIR çarpıştı. Kazada üç öğrenci yaralandı.
•İstanbul Sultangazi’de freni boşalan öğrenci servisi, okul önünde bekleyen öğrenci ve velilerin arasına daldı. Eylül 2021’de meydana gelen kazada, 2’si çocuk 4 kişi yaralandı.
•Bursa’da mart ayında kaçak olarak öğrenci taşıyan minibüs, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda bir başka minibüsle çarpıştı. Dört kişilik koltuk ruhsatı olan araçtan tam 20 öğrenci çıktı.