İçişleri Bakanlığı bünyesinde 2017’de kurulan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkede yaşanan güvenlik sorunlarına yönelik önlem alma ve olaylara müdahale için görevlendirileceği bildirilen Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nin (GAMER) yetkileri belirlendi. OHAL döneminde ülkeyi sıkıyönetim koşullarında yöneten ve OHAL’in ortadan kalkmasına karşın güvenlikçi politikalarından vazgeçmeyen Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile GAMER’i geniş yetkilerle donatarak […]

Güvenlik birimine dev yetki

İçişleri Bakanlığı bünyesinde 2017’de kurulan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkede yaşanan güvenlik sorunlarına yönelik önlem alma ve olaylara müdahale için görevlendirileceği bildirilen Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nin (GAMER) yetkileri belirlendi.

OHAL döneminde ülkeyi sıkıyönetim koşullarında yöneten ve OHAL’in ortadan kalkmasına karşın güvenlikçi politikalarından vazgeçmeyen Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile GAMER’i geniş yetkilerle donatarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün birçok yetkisini bu kuruma da verdi. Kararnamede, GAMER’in yetkileri, “Kamu düzenini, bireylerin hak ve hürriyetlerini, toplumun huzur ve güvenini temin etmeye yönelik faaliyetler ile acil durumlarda ortaya çıkabilecek güvenlik riskinde, güvenlik odaklı olarak İçişleri Bakanlığı merkez birimleri, bağlı kuruluşlar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ve iş birliğini sağlamak” olarak belirlendi.

ACİL DURUMLARA MÜDAHALE

Merkez, güvenlik kaynaklı acil durumlarda olay öncesi, sırası ve sonrasında yürütülecek faaliyetlerin yer aldığı acil durum planlamasını yapmakla görevlendirildi. İllerde kurulan İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlükleri, GAMER’in görevlerinin yerine getirilmesine ilişkin çalışmaları yürütmekle yetkilendirildi.

SAVUNMA BAKANLIĞI’NDA DEĞİŞİKLİK

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Savunma Bakanlığı’nın hizmet birimlerinde de değişikliğe gidildi. Buna göre, “Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı” ve “Genel Plan ve Prensipler Genel Müdürlüğü” kapatılırken “Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü”, “Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü”, “Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü” ve “Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü” kuruldu. “Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü”nün ismi “Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü” olarak değiştirildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nda kurulan yeni birimlerin görevleri arasında, “Askere alma politikası ve planlamasını yapma, TSK’ye ait silah sistemlerinin modernizasyonunu yapma, tedarik işlemlerini yürütme, milli savunma politikasını oluşturma ve istihbarat faaliyetleri ile ilgili konularda bakanlıklar arasında işbirliğini sağlama” gibi tanımlar yer aldı.