İstanbul’daki bir meslek lisesinde usta öğretici ve stajyerlerin iş güvenliği olmadan uzun saatler çalıştığı iddia edildi. Bir öğrencinin ise iş kazası geçirdiği öğrenildi.

Güvenlik olmadan uzun saatler stajyer çalıştırılıyor
Fotoğraf: Büyükçekmece Belediyesi

Berkay SAĞOL

İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde bulunan Hayriye Duruk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, Yiyecek İçecek Hizmetleri bölümü ile Gıda Teknolojisi bölümü öğrencileri okul bünyesindeki ekmek üretim imalathanesinde çalışıyor. Okuldan mezun olan öğrenciler usta öğretici olarak eğitime devam eden öğrenciler ise imalathanede stajyer olarak çalışıyor.

Günde yaklaşık 50 bin roll ekmeğin üretildiği belirtilen imalathanelerde çalışan usta öğretici ve stajyerlerin esnek mesai saatleri ve yeteri kadar iş güvenliği tedbirleri alınmadan çalıştırıldığı iddia edildi. Ayrıca imalathanede günlük kapasitenin üzerinde üretim yapıldığı için çalışanların sabah saat 08.00’de işe başladığı ve siparişler bitene kadar uzun saatler çalıştığı iddia edildi.

Önceki hafta usta öğretici çalışanlardan bir kişinin iş kazası geçirdiği ve parmağının bir kısmını kaybettiği öğrenildi. Parmağını makineye sıkıştıran usta öğreticinin önce Beylikdüzü Devlet Hastanesi’ne oradan Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne oradan da Koç Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildiği ve arada geçen sürede doku öldüğü için usta öğreticinin parmağının bir kısmının ampute edildiği öğrenildi.

Konu hakkında ulaştığımız okul yönetici ise iddiaları reddetti. Yönetici, “İş güvenliği eğitimi almadan kimseyi atölyeye sokmuyoruz. Öğrenciler 9’uncu sınıfa başladıkları andan itibaren kendilerine alan şeflerimiz aracılığıyla iş sağlığı ve güvenliği eğitimi veriyoruz ve sigortasını yapıyoruz. Öğrencilerimiz o eğitimi aldıktan sonra atölye derslerine girebiliyorlar. Bizim mevzuatımız o şekilde düzenlediği için bu eğitim olmadan kimseyi atölyeye sokmuyoruz. Usta öğreticilerle ilgili ise MEB’e bağlı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarımız var. Onlar vasıtasıyla halk eğitim üzerinden kurs açıyoruz, o kurslarda eğitim aldırıyoruz ve işe başlatıyoruz. İddialar kesinlikle doğru değil. Biz bir okuluz ve mevzuat çok açık. Tabii ki iş kazaları yaşanıyor, yaşanabiliyor. Çalışanların da hataları olabiliyor. Biz olmasını kesinlikle istemeyiz ama yaşanabiliyor” dedi.