FBI skandalların merkezindeki Trump’ın evini bastı. Gerekçe gizli kayıtlar. Baskına “Ajanlar Florida’daki güzel evimi işgal etti” sözleriyle tepki gösteren Trump’ın yeniden başkan adaylığı süreci tehlikeye girebilir.

‘Güzel ev’e baskın Trump’ı keser mi?

Dış Haberler Servisi

Kasım ayında ara seçimlere gidilecek olan ABD'de yarış kızışırken eski başkan Donald Trump'ın Florida'daki malikanesine Federal Soruşturma Bürosu (FBI) baskın düzenledi. FBI aramasının, Trump’ın Beyaz Saray’daki görevi sırasında Florida’daki ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin bir soruşturmayla ilgili olduğu belirtildi. Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi tarafından Florida Palm Beach'teki Mar-A-Lago malikanesinden alınan 15 kutu belgenin içinden çıkan gizli kayıtların varlığını araştırdığı kaydedildi.

ABD Anayasası, gizli devlet belgelerinin yasalarca belirlenmiş yetkili yerlerden dışarı çıkarılmasını yasaklıyor.

EVİM İŞGAL ALTINDA!

Baskını duyuran Trump "Florida, Palm Beach'teki güzel evim Mar-A-Lago kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi" dedi. Bu durumun Amerikalılar için karanlık bir durum olduğunu kaydeden Trump, daha önce hiçbir ABD Başkanının başına böyle bir şey gelmediğini kaydetti.

Ajanların evindeki bir kasayı kırdığını iddia eden Trump’ın başkanlığı döneminde kayıtlara geçirilmesi gereken evrakı "tuvalete atarak" yok ettiği iddia edilmişti.

PEŞ PEŞE SORUŞTURMALAR

Trump hakkında sürdürülen bir başka soruşturma ise ticari faaliyetleriyle ilgili. Aynı zamanda 6 Ocak 2021’de Kongre’ye düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturmada da başı hayli belada. Trump’ın paylaştığı bir mesajın aşırı sağcıları Washington’da toplanmak üzere harekete geçirdiği iddiası üzerinde duruluyor. Soruşturmayı yürüten komisyon, Trump’ı darbe girişimiyle suçluyor.

ÖNÜ KESİLMEK İSTENİYOR

Malikane baskını Trump’ın yeniden siyasete girmesinin mümkün olup olmadığı tartışmalarını gündeme getirdi. Anayasa resmi belge ve kayıtların izinsiz saklanmasını ve taşınmasını suç kabul ettiğinden, bu kişilerin görevde bulunması halinde ceza ağırlaştırılarak kamudan men edilmesiyle sonuçlanabiliyor. Trump 2024’teki başkanlık seçimine aday olacağını açıklamıştı.