Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenciler, okulun işçisi olarak kullanılıyor

DÜZELTME VE YANIT METNİ

Müvekkillerim Halil Yoleri ve Efe Türkel hakkında https://birgun.net/ adlı internet sitesinde 09.11.2019 tarihinde “Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenciler, okulun işçisi olarak kullanılıyor” başlığıyla yayımlanan ve Prof. Halil Yoleri ve Doç. Efe Türkel’in gözetim ve talimatları eşliğinde öğrencilerin ağır malzeme taşıdığı şeklinde yapılan haber tamamen gerçek dışıdır. Bu haberde aynı zamanda Doç. Efe Türkel’in Bölüm Başkan yardımcısı sıfatıyla yer aldığı görülmekte olup, müvekkilimin resmi olarak böyle bir görevi de bulunmamaktadır. Haberdeki görseller öğrencilerin kendi istekleri doğrultusunda, her hangi bir zorlama olmaksızın çalışma alanlarını düzenlemesi esnasında bilinmeyen bir şahıs tarafından çekilerek basına yansıtılması ve yalan haber yazılmasıyla oluşturulmuştur. Görsellerde yer alan öğrencileri de rahatsız eden bu haber aynı zamanda “öğrencilerin büyük tepki gösterdiği kaydedildi” şeklinde bir cümleyle de halkımıza sunulmuştur. Hukuk çerçevesinde hiçbir öğrencinin bu şekilde çalıştırılması yasal olmadığı gibi müvekkillerimiz tarafından da öğrencilerin işçi olarak kullanılması söz konusu değildir. Atölye düzenlenmesi, çalışılan alanların temizlenmesi, hammadde nakli ve iş güvenliği tehdidi yaratmayacak ekipmanın taşınması gibi durumlar güzel sanatlar eğitiminin veya herhangi bir sanatçının-tasarımcının gündelik çalışma rutininde olan eylemlerdir.

Müvekkillerimin kişilik haklarına açık bir saldırı niteliğinde olan bu asılsız haberle amaçlanan müvekkillerin ve görevli oldukları kurum olan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin toplum nezdinde itibarsızlaştırılmasıdır. Halkımızın aklında hiçbir soru işareti kalmaması adına işbu açıklamayı yapma gereği hâsıl olmuştur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Prof. Halil YOLERİ Vekili
Doç. Efe TÜRKEL Vekili
Av. Burcu Ece GÜLER

***

Düzeltme gönderilen haber:

NAMIK ALKAN

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Narlıdere’den Buca’da bulunan Tınaztepe Kampüsü’ne taşınması ile sorunların daha da büyüdüğü bildirildi. 2019-2020 Öğretim yılı başında Fakültenin Narlıdere’de bulunan kampüsünden, Tınaztepe kampüsüne taşınması ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrencilerin yeni sorunlarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Narlıdere’den Tınaztepe’ye bölüm malzemelerinin aralıklarla taşınması devam ederken, bu malzemelerin atölye olarak kullanılacak depolara taşınma işleminin ise öğrencilere yaptırıldığı kaydedildi.

Edinilen bilgilere göre dün (Cuma) Güzel Sanatlar Fakültesi Tınaztepe kampüsünde Seramik Bölümü öğrencilerine Narlıdere kampüsünden gelen atölye malzemeleri taşıttırıldı. Taşıttırılan malzemeler arasında seramik bölümünün ağır eşyaları olan mermer masa, torna, fırın ve demir dolaplarının da bulunduğu ifade edildi.

Anlatıldığına göre ana binadan 300-400 metre uzakta, bir depoya seramik atölyesi kurmak isteyen fakülte yönetimi, Narlıdere’den gelen atölye malzemelerini ders saatinde öğrencilere taşıttırdı. Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü başkanı Prof. Dr. Halil Yoleri ve bölüm başkan yardımcısı Doç. Dr. Efe Türkel’in gözetim ve talimatları ile yapılan malzeme taşıma işlemine öğrencilerin büyük tepki gösterdiği kaydedildi.

“YEDİ HAFTADIR OYALANIYORUZ”

Okulda korku ikliminin hâkim olduğunu belirterek isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, atölye olmadığı için yedi haftadır seramik bölümünde derslere başlanamadığını söyledi. Yedi haftadır oyalandıklarını anlatan öğrenci, derslerde sadece çizim yapabildiklerini ve uygulamalı eğitim yapamadıklarını dile getirdi.

Öte yandan atölye yapılmak istenen yerin öğrenci deposundan bozma ve yaklaşık 100 metrekarelik bir yer olduğu öğrenildi. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Seramik, Heykel, Geleneksel ve Grafik bölümleri için kullanılacak atölyede eğitim görmenin imkânsın olduğun anlatan öğrenci, her bir bölümün uygulama atölyesinin 120 metrekare civarında olması gerektiğini ve bu yüzden depodan bozma atölyede ders yapmanın neredeyse imkânsız olduğunu anlattı. Öğrenci, okulun işçisi olarak kullanıldıklarını ve eğitim haklarının ellerinden alındığını söyleyerek öğrencilerin Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar’dan sorunlara çözüm bulmasını istediklerini ifade etti.