Güzelbahçe Belediyesi, 68 kuşağının devrimci liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ismini verdiği ‘Üç Fidan Anıt Parkı’nın açılışını yaptı.

Güzelbahçe’de Üç Fidan Anıtı açıldı

BİRGÜN EGE

6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde sabaha karşı idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ı simgeleyen 'Üç Fidan' anıtı, Güzelbahçe Belediyesi tarafından 6 Mayıs'ta açıldı. Açılışa CHP İzmir Milletvekilleri, Milletvekili Ednan Arslan, Kani Beko, Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu katıldı.

Açılışta konuşan Ednan Arslan, “Denizler artık burada ölümsüzleştiler. Denizleri idam etmek onları fikirlerini, duygu ve düşüncelerini bitirmiyor. Bugün onları asanların isimlerini insanlar dahi bilmezken birçok 50 yaş altındaki insanların çocuklarının ismi Deniz, Yusuf ve Hüseyin” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da, “50 yıldan fazla bir zamandır ‘Tam Bağımsız Türkiye’ diye ayağa kalktık. O gün sahte mahkemelerle darağacına götürdüler. Aslında hala başımızdalar Gezi Direnişiyle ilgili bir mahkemeyi hepimiz biliyoruz. Demek ki mücadele devam ediyor. Rehberimiz onlar, onların idealler ve görüşleri doğrultusunda bu mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise “Hepimiz bir gün öleceğiz. Ancak faşist cuntayı yapanlar gibi toprağa tek başına gömülmek değil, Deniz, Yusuf ve Hüseyin gibi önemli olan milyonların kalbine gömülmektir” ifadelerini kullandı.

guzelbahce-de-uc-fidan-aniti-acildi-1012369-1.

Tam bağımsız Türkiye özlemiyle sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, şunları söyledi: “Denizlerin izlerini ne kadar silip yok etmeye çalışan bir zihniyet olsa da bugün ki gibi Denizler için anmalar da yapıyoruz, anıtlar da açıyoruz. Onlar tam bağımsız Türkiye özlemi, eşit ve özgür bir toplum, işçi ve emekçilerin hakkını almaları için çalıştı çabaladılar. Onların mücadelesi yolumuza her zaman ışık tutacak, onların onurlu duruşundan her zaman güç alacağız. Tam bağımsız Türkiye özlemi için bedeli ne olursa olsun mücadele edeceğiz.”

‘YARIM ASIRDIR AYNI ACI YÜREĞİMİZDE’

Denizlerin idam edilişinin üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen acının hala taze olduğunu belirten Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Bu eserleri yaratmak aslında cesaret ve yürek ister. Bu anıt ve daha nice eserlerimiz için tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 50 yıldır bir sonsöz olan ama aslında önsözümüz olması gereken sloganımızı tekrarlamak istiyorum. Yaşasın tam bağımsız Türkiye” dedi.

Üç Fidan Anıtı’nın açılışından sonra Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi Tuncel Kurtiz Salonu’nda sanatçı Suavi konseri verdi.