Kuşadası-Güzelçamlı Yat Limanı, Feribot Yanaşma Yerleri Yapımı ve Balıkçı Barınağı Kapasite Arttırım Projesi ile ilgili (ÇED) Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu Kararı’na bilirkişi “hayır” dedi

Güzelçamlı Yat Limanı 'ÇED olumlu' raporuna hayır

ŞENOL ESKİN / KUŞADASI

Kuşadası-Güzelçamlı Yat Limanı, Feribot Yanaşma Yerleri Yapımı ve Balıkçı Barınağı Kapasite Arttırım Projesi ile ilgili (ÇED) Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu Kararı’na bilirkişi “hayır” dedi. Bilirkişi heyetinin uygunsuzluk raporu 21 Ocak’ta Aydın 2. İdare Mahkemesi’ne sunuldu.

Kuşadası-Güzelçamlı Mahallesi’nde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan yat limanı ve eklentileri ile ilgili olarak Nisan 2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ÇED olumlu raporunun iptali için Mayıs 2019’da Aydın 2. İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Mahkeme tarafından Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinden oluşturulan 7 kişilik bilirkişi heyeti “ÇED olumlu raporu”na uygunsuzluk görüşü belirtti. Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Prof. Dr. Gültekin Tarcan, Prof. Dr. A. Yıldırım Korkut, Prof. Dr. K. Mert Çubukçu, Doç. Dr. S. Gökhan Şenol, Doç. Dr. Ortaç Onmuş, Dr. M. Remzi Seyfioğlu’ndan oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin verdiği 71 sayfalık raporun sonuç bölümünde flora, fauna ve su ürünleri açısından olumsuzluklar dile getiriliyor. ”Flora, fauna ve su ürünleri açısından değerlendirildiğinde, dava konusu ‘ÇED olumlu’ kararı uygun değildir” deniliyor.

guzelcamli-yat-limani-ced-olumlu-raporuna-hayir-685074-1.

‘ÇED OLUMLU’ KARARI UYGUN DEĞİLDİR

Bilirkişi raporunda; flora, fauna ve su ürünleri açısından olumsuzluklar dile getiriliyor. “Flora, fauna ve su ürünleri açısından değerlendirildiğinde, dava konusu ‘ÇED olumlu’ kararı uygun değildir” deniliyor.

Flora konusunda sunulan görüş şöyle:

“Anadolu’nun batı ucunda bu denli önemli bir biyorezerv alanına bu kadar yakın noktada, böyle bir tesisin inşa edilecek olması, gerek tür ve gerekse habitat çeşitliliğini tehdit edecektir. ÇED raporu bunu göz ardı etmiştir. Denize yapılacak tesisin akıntı perdelemesi, tesisin batısında yer alan Milli Park bölgesini olumsuz etkileyecektir. Milli Park koyları hızla kirlenecektir. Ki ÇED raporu Ek 25’te ‘mevcut deniz trafiğinin deniz canlılarının ölümüne sebep olduğu, ayrıca ekosisteme kirleticiler bıraktığı’ belirtilmektedir. Kurulacak limana yat limanı, feribot yanaşma iskelesi yapılacak olması ve bunun oluşturacağı büyük ölçüdeki deniz trafiği şüphesiz ekosistem üzerinde olumsuz etkiye sahip olacaktır.”

Aydın 2. İdare Mahkemesi önümüzdeki günlerdeki duruşmasında raporu görüşecek. Davayı açan ekolojistler bilirkişi raporunun olumlu olduğunu belirtti. Mahkemenin önce yürütmeyi durdurma kararı ve ardından iptal kararı vermesi bekleniyor.