Sol Feminist Hareket’in istismar mağduru H.K.G’yi hedef gösteren Yeni Akit’in haberine erişim engeli kararı alınması istemi reddedildi.

H.K.G.’nin adını ve fotoğrafını yayınlayan Akit hakkındaki talebe yargıdan ret!

AYŞEGÜL UÇAR

Sol Feminist Hareket’in Yeni Akit’in 6 yaşından bu yana sistematik istismara maruz bırakılan H.K.G’yi hedef gösteren ve çocuk yaşta evliliği savunan haberine erişim engeli getirilmesi ile ilgili istemi reddedildi.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı skandalında istismarcıları savunup H.K.G’yi hedef gösteren haber ile ilgili Sol Feminist Hareket’in yaptığı başvuru sonuçlandı.

Yeni Akit’in, H.K.G’nin adının açıkça yazıldığı, fotoğraflarının yayınlandığı ve çocuk yaşta evliliğin savunulduğu haberinin yayımlanmasının ardından Ankara Adalet Sarayı’na giderek suç duyurusunda bulunan Sol Feminist Hareket’ten Gizem Gül Kürekçi, verilen ret kararına tepki gösterdi.

MUHALİF BASINA UYGULAMA FARKLI

Kürekçi, karar ile ilgili yaptığı açıklamada, H.K.G’nin Hiranur Vakfı yöneticileri Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin sistematik olarak istismarına maruz kaldığının BirGün gazetesi haberi ile ortaya çıktığını hatırlattı. Haberden sonra açılan davanın duruşmasının yaklaştığını belirten Kürekçi, Yeni Akit’in 2 Ocak günü mağduru suçlayan, şeriatı ve çocuk evliliklerini savunan bir haber yaptığını kaydetti.

H.K.G’nin çocuk yaştaki fotoğraflarını açıkça paylaşan gazetenin, haber içeriği ile de algı yaratmaya çalışılarak “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik”, “Suçu ve Suçluyu Övme” ile “Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs Suçları” işlediğini ifade eden Kürekçi şunları söyledi:

“Haber için aynı tarihte Sol Feminist Hareket olarak hem Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda hem de Ankara 5.Sulh Ceza Hakimliği’ne erişimin engellenmesi talebinde bulunduk. Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği 3 Ocak tarihli kararı ile erişimin engellenmesi talebimizi reddetti. Reddetme gerekçesinde ‘ilk bakışta haklılık’ ölçütünün sağlanmadığı belirtildi. Ancak burada gözden kaçırılan husus söz konusu haber (!) ile açıkça bir suç işlenmiş olması ve bu haberin erişiminin engellenmesinde kamu yararının bulunması. Daha önce muhalif basına birçok kez bu ölçüt gözetilmeksizin erişimin engellenmesi kararı uygulandı. AYM tarafından bu konuda birçok ihlal kararı da çıkmıştı. Üstelik erişimin engellenmesi muhalif basına uygulanırken bahsettiğimiz gibi bir suç dahi işlenmemişti. Tamamen basın özgürlüğüne müdahaleye neden olan bu kararların çıktığına birçok kez şahit olduk. Dolayısıyla burada bu habere aslında erişimin engellenmesi kararı gelmesi gerekiyordu.”

MEYDAN OKUYORUZ

Kürekçi, karara itiraz edeceklerini bildirerek, “Yargının bu kararı da dahil olmak üzere tarikat-cemaat ağlarıyla her türlü karanlığı ülkenin tüm kurumlarına yaymaya çalışan iktidara meydan okuyoruz! Burada kız kardeşimizin verdiği mücadele doğduğundan beri etrafını sarmış kalabalık karanlığa karşı aydınlığın sembolüdür. Mücadelemizin sembolüdür. Bu anlayış, bu çürümüşlük çok yakında tarihin çöplüğüne atılacak. Hiçbir çocuk asla yalnız büyümeyecek!” dedi.