Erdoğan, 20 kentin belediye başkanlığı adayını daha açıkladı. İzmir’e Zeybekci’yi, Ankara’ya ise Özhaseki’yi aday gösterdi. Adaylar arasında kamudan gelen isimlerin olması devletteki kadrolaşmayı bir kez daha gözler önüne serdi

Ha devlet ha parti: ‘Merkez’den adaylar

Partisinin 16’sı büyükşehir 40 il belediye başkan adayını hafta sonu törenle açıklayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 20 ilin adayını daha açıkladı. AKP, İzmir’de Nihat Zeybekci’yi, Ankara’da ise Mehmet Özhaseki’yi aday gösterdi.

AKP, Ankara ve İzmir adaylarını açıklayarak Türkiye’nin üç büyük kentinden ikisinin adayını belirlemiş oldu. MHP, üç büyük kentte aday göstermeyeceğini ve AKP’nin adaylarına ‘koşulsuz destek vereceğini’ açıklamıştı.

Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’yi aday gösterdi.

1998’den 2015’e kadar Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Özhaseki, 2015’ten 24 Haziran seçimlerine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini sürdürmüştü.

AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci oldu. 2004’ten 2011’e kadar Denizli Belediye Başkanı ola Zeybekci, 2014’ten sonra da Ekonomi Bakanı olmuştu.

KAMUDAN PARTİYE!
Erdoğan’ın açıkladığı isimlerden dördünün kamudan gelmesi, AKP’nin devletteki kadrolaşmasını gözler önüne sermesi bakımından dikkat çekici. ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce Sakarya’dan, Van Valisi olan kent belediyesinin kayyum başkanı Murat Zorluoğlu Trabzon’dan, Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürü Erdal Arıkan Bingöl’den, Adalet Bakan Yardımcısı Hilmi Bilgin de Sivas’tan belediye başkan adayı olarak gösterildi.

Erdoğan’ın açıkladığı diğer isimler ise şöyle: Afyon-Mehmet Zeybek, Balıkesir-Yücel Yılmaz, Çanakkale-Ayhan Gider, Çankırı-Hüseyin Boz, Çorum-Halil İbrahim Aşgın, Eskişehir-Burhan Sakallı, Hatay-İbrahim Güler, Karaman-Mahmut Sami, Konya-Uğur İbrahim Altay, Mardin-Mehmet Vecdi Kahraman, Tokat-Eyüp Eroğlu, Uşak-Mehmet Çakın, Yozgat-Celal Köse, Muş-Feyat Asya.

MHP’YE ‘JEST’
Grup toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AK Parti 81 ilde aday çıkaracak mı? MHP’ye bir jest olabilir mi?” sorusunu, “Eğer bir mutabakat yapıyorsak, karşılıklı jestlerimiz tabii ki olacak” diye yanıtlayarak bazı yerlerde aday çıkarmayacaklarının sinyalini verdi.

Erdoğan, “İstanbul belediye başkan adayı açıklanmadı, bir sıkıntı mı var?” sorusu üzerine, “Arkadaşlar şu anda çalışmalarını yürütüyorlar. Sorun falan herhangi bir şey söz konusu değil” açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı, İstanbul adayı konusuna Arjantin ziyareti sonrası bakacaklarını da söyledi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığı için protokol düzenlemesi yapılacağı yönündeki haberler için ise Erdoğan, “İddia sahibi iddiasını doğrulamakla mükelleftir” dedi.

Erdoğan daha sonra Yıldırım ile Meclis’te bir araya gelerek bir süre görüştü.

CHP’Lİ SEÇMEN HEDEFTE!
Öte yandan Erdoğan, grup toplantısındaki konuşmasında CHP’li bazı ilçe belediyelerini ve seçmenlerini hedef aldı. “Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi yerlerdeki seçim sonuçlarına bakın hiçbirinin ülke gerçekleriyle ilgisi olmadığını görürsünüz” diyen Erdoğan, “Türkiye yansa da şaha kalksa da bunların umurlarında değildir. Buralardaki seçmen profili Türkiye pastasının kaymağını yiyen kesimden oluşuyor” ifadelerini kullandı.

***

Standart açıklama: Spekülatif

Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisi krize sürüklenirken yaptığı her açıklamada ‘standart’ ifadeler kullanmıştı. Zeybekci’nin döviz kurundaki dalgalanmaya dair açıklamalarından bazıları şöyle:

30 Aralık 2014 – Dolar 2,32 TL: Ben bunun kalıcı olmasını asla beklemiyorum. Türkiye’de para piyasaları ve döviz kuru ile ilgili bir sıkıntı var ancak kurdaki dalgalanma geçidir

6 Mart 2015 – Dolar 2,58 TL: Türkiye’deki kurla ilgili hareketliliği tam anlamı ile spekülatif hareket olarak görüyorum. Dalgalanmanın geçici olduğunu düşünüyorum.

18 Ağustos 2015 – Dolar 2,92 TL: Doların değer kazanması tamamen spekülatiftir. Birilerinin aradaki hareketlerden menfaat sağlamasından başka bir şey değildir

9 Kasım 2016 – Dolar 3,17 TL: Bu spekülatif bir oyun, bir süre sonra bitecektir.

30 Ekim 2017 – Dolar 3,85 TL: Gelinen kur noktası reel değil. Ben bunun geçici olduğunu düşünüyorum. Spekülatif hareketlere karşı en etkili çalışma müdahale etmemektir.


30 Mayıs 2018 – Dolar 4,44 TL: İnşallah o spekülatif alan, yüksek dalgalı alan bitecek.