Çanakkale’nin Bozcaada İlçesi’nde bulunan Habbele koyunda, bir işletmenin önündeki sahilde iş makinası ile yapılan izinsiz çalışmayı Bozcaada Forum üyeleri protesto ederek durdurdu. Forum üyeleri kepçenin önünde protesto eylemi düzenlerken işletme sahibinin forum üyelerini "Oteli bir Kürt'e satacağım, oturacak mısınız kazığa" diye tehdit ettiği iddia edildi

Habbele koyundaki izinsiz çalışma durduruldu

BİRGÜN İZMİR

Çanakkale’nin Bozcaada İlçesi’nde bulunan Habbele koyunda bulunan bir işletmenin önündeki sahilde yapılan izinsiz çalışmayı Bozcaada Forum üyeleri durdurdu. Forum üyeleri iş makinası ile sahilin talan edildiğini belirterek çalışma sırasında iş makinasının önüne geçti ve protesto eylemi düzenledi. Ardından Bozcaada Forum üyeleri, Bozcaada Kaymakamı İbrahim Gültekin'in makamına çıkarak izinsiz çalışmayı şikayet etti. Kaymakam Gültekin ise forum üyelerine iddiaları araştırdıktan sonra eğer çalışmanın izinsiz yapıldığı öğrenilirse haklarında yasal işlem başlatacağını ifade etti. Kaymakam Gültekin'in Habbele'ye giderek çalışma yapılan sahili yerinde incelediği öğrenildi.

İzinsiz çalışmayı protesto eden forum üyelerinin iddialarına göre, protesto sırasında iş yeri sahibi forum üyelerine tepki göstererek tehdit etti. İşletme sahibinin forum üyelerine "Oteli bir Kürt'e satarım, oturursunuz kazığa" dediği iddia edilirken hem tehdit ettiği, hem de etnik köken üzerinden ayrımcılık yaparak anayasal suç işlediği iddia edildi.

Öte yandan Bozcaada Forum üyeleri işletmenin 3 yıldır sahilde iş makineleri ile düzenlemeler yaptığını belirterek yetkililerin de duyarsızlığına tepki gösterdi.

SAVCILARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Olay üzerine bir açıklama yayınlayan Bozcaada Formu da şunları söyledi: “Bugün Bozcaada Habbele koyu kıyısında yer alan Bertiz Otel sahibinin Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'ndan almış olduğu izniyle alakasız bir şekilde, videolarda görüldüğü gibi plaj ve sit alanı olmasına rağmen kıyı kenar çizgisi iş makinasıyla çıkar amaçlı tahrip edilmiştir. Aynı işletmenin aynı sahili 3 yıldır iş makinaları ile talan etmesine bugün bir yenisi daha eklendi.

Bugün ise bu tahribatı durdurmak amacıyla çalışma yapılan yere gidip, tepkimizi ortaya koyduk. Ancak bu esnada işletme sahibi Bozcaada Forum üyelerini ‘Satarım bu oteli bir Kürt'e oturursunuz kazığa’ diyerek tehditte bulundu. Tehditlerin ardından saldırgan ve alaycı tavrına devam eden otel işletmecisinin kanunsuz bir şekilde doğayı tahrip etmesinin yanında bu nefret söylemleri ve tehditleri anayasal olarak suç kastı taşımaktadır. Bu nedenle de ilgili mercileri ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

BİZE BAŞVURU OLMADAN YAPILDI

Bozcaada Belediyesi’de kendilerine her hangi bir arazi tesviyesi başvurusu yapılmadığını kaydederek şu açıklamayı yaptı:

"Bugün itibarıyla İlçemiz Cumhuriyet Mahallesi Eskikule Mevkiinde M.Kemal Özkarahan, tarafından mülkiyeti kendisine ait 689 ada 1 ve 2 parsellerin önünde 1/1000 ölçekli uygulama imar planına göre kamuya terk edilen alanda Belediyemize herhangi bir başvuru yapılmadan arazi tesviyesi yapıldığı ihbarı üzerine Belediyemiz ekipleri ve Jandarma birlikte olay mahaline gidilerek gerekli tutanak ile fotoğraflandırma yapılmış, daha sonra konu Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 22.05.2019 tarih 374 sayılı kararı çerçevesinde değerlendirilmiş ve ilgili kişiye yapılan arazi düzenlemesinin kamuya terk edilen alanda yapıldığı, belediyemize arazi düzenlemesi konusunda bilgi verilmediğinden yapılan uygulamanın durdurulması tebliğ edilmiştir."