Basın meslek örgütleri, RTÜK’ün televizyon kanallarına ceza yağdırmasına tepki gösterdi. RTÜK’ün halkın haber alma hakkını engellediği aktarılan açıklamalarda, özgür haberciliğin yok edilmek istendiği vurgulandı.

Haber alma hakkı yine korunmadı

HABER MERKEZİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), son toplantısında beşi ulusal altısı yerel olmak üzere toplam 11 televizyon kanalına verdiği cezalara tepki büyük. Basın meslek örgütleri orman yangınlarını haberleştiren televizyon kanallarına ceza verilmesine karşı açıklamalar yayımlarken RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı’nın önceki gün gerçekleştirilen toplantıya katılmasının AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla engellenmesini de eleştirdi.

Basın Konseyi tarafından yayımlanan açıklamada, “RTÜK’ün tarafsız davranması zorunludur keyfi cezalar kabul edilemez” denildi. RTÜK tarafından verilen para cezalarının protesto edildiği belirtilen açıklamada, kurumun kamu adına görev yapmak üzere kurulduğu hatırlatıldı. RTÜK’ün tarafsız olmakla yükümlü olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Basın özgürlüğü için çalışması gereken, gücünü Anayasa’dan ve yasalardan alan RTÜK’ün, sorumsuzca ve ölçülülük ilkesine de aykırı yağdırdığı keyfi cezalarla, tarafsızlığını yitirdiğini her geçen gün ortaya koymaya devam etmektedir. Gerçeği yansıtan habercilerin kelimelerini cımbızlayarak keyfi suç üreten RTÜK'ün zorlayıcı politik kararları kabul edilemez. Özgür haberciliği yok etmek için sansür, oto-sansür, yasaklamalar egemenleştirilmeye çalışılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca açıklamada, İlhan Taşcı’nın toplantıya girmesinin engellenmesine de değinilerek şöyle denildi: “RTÜK'ü, muhalefet partileri kontenjanından gelen üyelerine saygılı olmaya, hem de basın özgürlüğüne bağlı kalarak halkın haber alma hakkına sahip çıkmaya bir daha davet ediyoruz.”

ANAYASA’YI YOK SAYIYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yapılan açıklamada ise RTÜK’ün ‘yangınları göstermeyin’ talimatına uymadıkları gerekçesiyle televizyon kanallarına ceza kesmesinin halkın haber alma hakkını engellediğinin altı çizildi. Açıklamada, RTÜK’ün Anayasa’yı yok saydığı savunuldu.

***

Aşı karşıtlığına acil denetleme

Türk Tabipler Birliği (TTB), tarafından yapılan açıklamada, aşı tereddüdü yaratan kişilerin daha görünür olduğu ve toplum sağlığını riske atan açıklamaların geniş kitlelere duyurulduğu belirtilerek toplumun gerçek ve doğru bilgiyle buluşturulmasında medyanın da sorumluluğunda olduğu söylendi. Yayınların denetlenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, Covid-19 salgınıyla mücadelede aşının en etkili araçlardan biri olduğuna dikkat çekildi. Aşı karşıtlarının katıldığı ve toplumda tereddüt yaratmaya yönelik söylemlerin bulunduğu televizyon programlarından örneklerin sıralandığı açıklamada, basın-yayın organlarındaki sunucu ve gazetecilerin, iddia sahibine bu bilgilere nasıl ulaştığı, kaynaklarının ve araştırma yöntemlerinin ne olduğu gibi sorular sormasının büyük önem taşıdığı ifade edildi.