Haber Analiz: Körfez anlaşmasının bölgesel yansımaları

Politika Servisi

Körfez ülkelerinin Katar ambargosunu kaldırması sadece Ortadoğu’da değil, Batı Sahra’dan Pakistan’a uzanan geniş bir coğrafyada zincirleme etkiye yol açacak.

Her ne kadar anlaşmanın detayları paylaşılmasa da, Katar'ın ABD-Suudi cephesine ne vaat ettiği açıklanmayacak olsa da bölgede yeni bir jeopolitik denklemin oluşacağı ortada. ‘Körfez barışı’nın ekonomik, askeri, politik olası yansımasını birkaç başlık altında toparlayacak olursak…

İhvancılığın sonu: Katar, AKP Türkiye’si ile birlikte İhvan hareketinin hamilerinden. Körfez’in uyguladığı ambargonun temel gerekçelerinden birisi de bu destekti. Katar’ın “affedilmesi”yle İhvan en büyük sponsorunu da kaybetmiş oldu. Müslüman Kardeşler’e desteği kesmek zorunda kalacak olan Katar’ın Suriye, Libya, Yemen siyaseti de kökten değişecek.

İran’ın kuşatılması: ABD’nin arabuluculuğunda Suudi ve Katar cephesinin anlaşması Körfez'de İran’a karşı yeni bir ittifak kurulacağı anlamına geliyor. Arap ülkeleri birer birer ABD ve İsrail’le beraber İran karşıtı bloğa dâhil ediliyor. Washington’ın telkin ettiği ‘Arap NATO’su' fikrini yeniden canlandırabilir. Anlaşma Katar ile “ılımlı” ilişkilere sahip İran’ın bu ülkeyle enerji projelerini sekteye uğratacak.

Türkiye’nin yalnızlaşması: Arap Baharı’ndan bu yana AKP iktidarı ile birlikte bölgesel politikalarda birlikte hareket eden Katar’ın Suudi-BAE ile el sıkışması bölgesel politikalarını bu ülke üzerinden yürüten Ankara’yı daha da yalnızlaştıracak. Türkiye’nin Katar’daki 5 bin kişilik askeri üssü gündeme gelebilir. Üs karşılığında Ankara’nın İsrail, BAE ve Mısır'la normalleşmeye yönelmesi, İran karşıtı cepheye eklemlenmesi talep edilebilir.

İsrail’in güvenliği: Trump’ın dayatmasıyla 13 Ağustos’ta BAE-İsrail arasında imzalanan Abraham Anlaşması’yla başlayan Bahreyn, Çad, Sudan, Fas ile devam eden Tel Aviv ile “normalleşme” sürecine Katar da eklenecek. Suriye ve İran dışında bütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri böylece İsrail ile barışmış olacak. Katar’ı “Yüzyılın Anlaşması”na dâhil edilmesiyle bölgede yeni bir süreç başlayacak.