Haber-İş’in 32 ölüyü ve bin 272 emekliyi üyesi olarak gösterip Türk Telekom’da yetki aldığı iddia edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Öz İletişim-İş Genel Başkanı Mehmet Nur Güllüoğlu, “Avukatlarımız bu 32 kişinin vefat ettiğini UYAP kayıtlarından tek tek teyit etmiştir” dedi.

'Haber-İş, ölüleri üye olarak göstererek Türk Telekom'dan yetki aldı' iddiası

Hak-İş'e bağlı Öz İletişim-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2022 tarihinde Türk Telekom Türk-İş’e bağlı Haber-İş’in yaşamını yitiren ve emekli olan kişileri üye olarak gösterip iş yeri çoğunluğu sağladığını iddia ederek Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yetkisi verilmesine itiraz etti.

32 ölünün ve Türk Telekom’dan emekli olan bin 271 kişinin Haber-İş’e üye yapılarak Toplu İş Sözleşmesi yapma yetkisinin alındığını öne süren ve Öz İletişim-İş Genel Başkanı Mehmet Nur Güllüoğlu, sendika üyeleri ile birlikte Çalışma Bakanlığı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Çalışma Bakanlığı aleyhine dava açtıklarını belirten Güllüoğlu, “Emekliler eklenerek verilen yetki belgesi usulsüzdür. Bakanlık sistemlerinden otomatik olarak verilmesi gereken yetki belgesi, sisteme manuel müdahale edilerek Haber-İş lehine düzenlenmiştir. Ayrıca Türk Telekom’da çalışan 1350 kişi sanki Telekom’da çalışmıyor gibi Bakanlık sistemlerinden çıkarılmıştır” dedi.

Güllüoğlu, “6 bin 550 kişinin Haber-İş’e üye olduğu yetki belgesinde belirtilmiştir. Oysa Haber-İş’te emekliler ve vefat edenler düşüldükten sonra gerçek üye sayısı 5 bin 279’dur. Bu sayı da Toplu İş Sözleşmesi yetkisi verilmesi için yeterli bir sayı değildir” ifadelerini kullandı.

“UYAP’TAN TEYİT EDİLDİ”

Bin 271 kişinin ne işveren listesinde ne de SGK kayıtlarında yer almadığına dikkat çeken Güllüoğlu, “Asıl inanılmaz olanı ise 32 ölünün üye yapılmış olmasıdır. Avukatlarımız bu 32 kişinin vefat ettiğini UYAP kayıtlarından tek tek teyit etmiştir. Yetki tespitinin 209 fazla üye ile yapıldığı göz önüne alınırsa aslında Haber iş sendikası yetki sayısının tam olarak 1062 üye altındadır. Bu kişilerin bilgilerini yapacağımız suç duyurusunda Cumhuriyet Savcısına bildireceğiz” diye konuştu.