TRT’deki bin 600’e yakın çalışanın başka kamu kurumlarına sürgün edileceği öğrenildi. 703 Sayılı KHK ile getirilen ve kurumdaki istihdam fazlası personelin gönderilmesinin önünü açan düzenlemenin 6 Mayıs’ta hayata geçeceği belirtildi. TRT Yönetim Kurulu’nca, “İstihdam fazlası” olduğu bildirilen ve sürgün edilmesi planlanan binlerce personelin arasında spikerler, kameramanlar, teknisyenler ve muhabirler de bulunuyor. 703 Sayılı KHK’da yapılan […]

Haberi Basın Özgürlüğü Günü’nde aldılar: Bin 600 TRT personeline sürgün tehdidi

TRT’deki bin 600’e yakın çalışanın başka kamu kurumlarına sürgün edileceği öğrenildi. 703 Sayılı KHK ile getirilen ve kurumdaki istihdam fazlası personelin gönderilmesinin önünü açan düzenlemenin 6 Mayıs’ta hayata geçeceği belirtildi.

TRT Yönetim Kurulu’nca, “İstihdam fazlası” olduğu bildirilen ve sürgün edilmesi planlanan binlerce personelin arasında spikerler, kameramanlar, teknisyenler ve muhabirler de bulunuyor.

703 Sayılı KHK’da yapılan düzenlemeyle TRT’de “istihdam fazlası” olduğu belirtilen personelin, Devlet Personel Başkanlığı bünyesindeki havuza gönderilmesi kararlaştırıldı. KHK’ya eklenen geçici maddeye göre, TRT Yönetim Kurulu’na 9 Temmuz 2019 tarihine kadar istihdam fazlası personelinin DPB’ye bildirme yetkisi de verildi.

Havuza gönderilen personelin atama teklifinin 45 gün içinde DPB tarafından başka bir kamu kurumuna yapılacağı, ihtiyaç fazlası personelin hangi ilde görev yapıyorsa o ildeki kamu kurumuna atanacağı belirtildi. TRT yönetiminin bin 600 çalışanı, “İstihdam fazlası” etiketiyle DPY’ye bildirdiği iddia edildi. Listelerin bir süredir hazırlandığını anlatan çalışanlar, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde aldıkları haberle büyük üzüntü yaşadıklarını ve kurumda belirsizlikten kaynaklanan tedirginlik yaşandığını ifade etti. Başka kamu kurumlarına gönderilmesi planlanan personele ilişkin listenin pazartesi açıklanması bekleniyor.

15 günde sonuçlanacak

DPB’nin listenin açıklanmasının ardından 45 gün içinde, personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanmasına yönelik teklif yapması, atama teklifi yapılan kuruma personel atamalarının 15 gün içinde sonuçlandırması gerekiyor.

İhtiyaç fazlası personelin çalıştığı ildeki kurumlara atamalarının yapılması KHK ile düzenlense de ilde kadro bulunmaması halinde başka illere sürgün edilebilecekler. İsimleri belirlenen personel, öncelik sırasına göre belirlediği üç ili TRT Genel Müdürlüğü’ne iletecek. Bu tercihlere göre atama işlemleri DPB tarafından yürütülecek. Sürgün edilen personel, 657 Sayılı Kanun’a tabi bir göreve atanmaları halinde, kurumdan almış oldukları aylık, ikramiye ve her türlü tazminatı almaya devam edecek.