10 Ekim Ankara katliamının ardından Mülkiye Müfettişleri Ön İnceleme Raporu’na dayanarak polis memurlarının ihmallerini yazan gazetelerin yargılandığı dava ilk duruşmadan düştü. İhmalin yazıldığı üç haberin “suç delili” sayıldığı davada Can Dündar hakkında ise, “Henüz yakalanamadı” denildi

Haberlerin "suç delili" sayıldığı dava düştü

HÜSEYİN ŞİMŞEK | @simsekhuseyinn

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından düzenlenmesi planlanan Emek, Barış ve Demokrasi mitingi öncesinde IŞİD’in gerçekleştirdiği ve 103 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin ihmalleri gözler önüne seren gazetecilerin yargılandığı dava ilk duruşmadan düştü.

Katliamla ilgili Mülkiye Müfettişleri Ön İnceleme Raporu hazırlayarak, Ankara Emniyetinden bazı kamu görevlilerinin ihmali olunduğunu ifade eden gazeteciler Cem Gurbetoğlu, Tamer Arda Erşin, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Cumhuriyet muhabiri Kemal Göktaş ile Cumhuriyet eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada, gazetecilerin avukatları, mahkeme heyetine “davanın düşmesi” talebinde bulundu. Avukat Mustafa Söğütlü, Basın Kanunu’nun 26’ncı maddesine atıfta bulunarak davanın açılması için dört aylık sürenin aşılması nedeniyle davanın düşmesini talep etti. Savcının suç duyurusunun 15 Nisan 2017’de yapıldığını, kamu davasının ise 19 Ekim 2017’de açıldığını belirten avukat Sögütlü, davanın bu nedenle sona ermesi gerektiğini belirtti.

Avukat Sögütlü’nün bu talebini değerlendiren Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, davanını düşürülmesine karar verdi.

Üç haber “delil” oldu

12-13-14 Nisan 2016 tarihlerinde yayımlanan “Ankara Katliamı’nın bir tek saati bilinmiyormuş” “Bombayı biliyorlardı” ve “Güvenlik Şube Amiri’nden 10 Ekim itirafı: MİT, TSK ve EGM önlem almadı” haberleri suç delili olarak gösterildi. Savcılık Ankara Emniyeti’nin 10 Ekim katliamının gerçekleştiği mitinginde canlı bomba eylemi olacağı istihbaratına rağmen gerekli önlemlerin alınmam

asının ortaya çıkarıldığı haberde emniyet görevlilerinin hedef gösterildiğini iddia etti.

“Can Dündar yakalanamadı” ifadesi

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında ise, “Bilinen adreslerinden araştırıldığı ancak kendisine ulaşılamadığından ifadesinin alınamadığı, bu sebeple savunmasının alınması için Ankara 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile ifadesinin alınmasına yönelik yakalama kararı çıkarıldığı, yakalama kararının henüz infaz edilmediği” ifade edildi.