Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının azmettiricisi olduğu ileri sürülen eski istihbaratçı Enver Altaylı savunma yaptı. Hiçbir sanıkla Hablemitoğlu'nun adının geçtiği bir görüşme yapmadığını söyleyen Altaylı "Bu davaya siyasal olarak monte edildim" dedi.

Hablemitoğlu suikastının sanığı Altaylı: Davaya siyasi olarak monte edildim

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili 10 sanığın yargılandığı davada, eski MİT görevlisi Enver Altaylı savunma yaptı.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık eski askerler Levent Göktaş, Fikret Emek, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Nuri Gökhan Bozkır, eski istihbaratçı Enver Altaylı, Aydın Köstem ve tutuksuz sanık Mehmet Narin katıldı.

Hablemitoğlu'nun katledilmesiyle ilgili bir bilgisinin olmadığını söyleyen Altaylı, "Davaya siyasi olarak monte edildim" dedi.

'CİDDİYE ALINACAK BİR İDDİA YOKKEN NEDEN SAVUNMA YAPAYIM'

"Cinayete azmettirme" suçundan tutuklu yargılanan Enver Altaylı, savunmasında suç fiilinin kendisine anlatılmasını talep etti.

Levent Göktaş ve Aydın Köstem'i nerede, ne zaman ve hangi fiille azmettirdiğinin anlaşılmadığını öne süren Altaylı, "Benim bu yaştan sonra kendime güldürmek gibi bir niyetim yok. Ben bu davaya siyasi olarak monte edildim. Ben mahkemenizden adalet beklemiyorum. Adalet dağıtmaya niyet etmiş olsanız bile adil karar vermenize gücünüz olduğunu düşünmüyorum. 79 yaşındaki beni tutuklu yargılayan mahkemenizden adalet verileceğine inanmıyorum. Bu dosyadan ceza alacağımı düşünüyorum" dedi.

"Ortada ciddiye alınacak bir iddia yokken, ben neden kendimi savunayım? Ben zaten temizim" diyen Altaylı, "Bu metne hukuki olarak bir cevap vermeyeceğim. Hablemitoğlu'nun katledilmesi ile ilgili bir bilgim yoktur. Aydın Köstem'in bu cinayete dahlim olduğunu iddia eden bir beyanı yoktur. Üzerimde şüphe uyandıran bir unsur bulunmamaktadır. Bu soruşturma maddi gerçekliği ortaya çıkarmak için yürütülmemiştir. Necip Hablemitoğlu cinayeti ile ilgili zerre bir bilgim ve katkım yoktur" ifadelerini kullandı.

'ÇİN VE RUSYA'YI DEŞİFRE ETTİĞİM İÇİN HEDEF OLDUM'

Uzun yıllar istihbarat birimleri içerisinde görev aldığını hatırlatan Altaylı, Çin ve Rus istihbarat teşkilatlarının Türkiye ve Orta Asya'daki Türk cumhuriyetleri üzerine çalışma yöntemlerini anlattı.

Altaylı, Çin ve Rusya'nın Türkiye'nin Orta Asya'daki etkisini kırmak için yıllardır istihbarat faaliyetinde bulunduğunu, kendisinin de bu durumu deşifre ettiği için hedef olduğunu savundu.

'ŞÜPHE OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN ŞEYLERİN TAMAMI YALAN'

Enver Altaylı, sanık Nuri Gökhan Bozkır'ın gerçeğe aykırı olarak Hablemitoğlu soruşturmasına kendisini dahil etmeye çalıştığını ve iddianamede yer alan HTS verilerinin güvenilir olmadığını iddia ederek şunları söyledi:

"HTS verilerinin 20 yıl önce nerede, kim tarafından, hangi alt yapıyla tutulduğu ve kimin müdahale edeceği belli değildir. HTS kayıtlarının doğru olup olmadığının benim açımdan önemi yoktur. Aleyhimde şüphe olduğu düşünülen HTS'lerin doğru olduğunu kabul edelim. Telefon görüşmelerinde önemli olan konuştuğum kişiler arasında Necip Hablemitoğlu'nun adının geçip geçmemesidir. Aslında yaptığım konuşmalarda bu ismin geçmesi de değil bu azmettirici olduğum düşünülen sözleri söyleyip söylememiş olmamdır. Hablemitoğlu ailesinin aklında en ufak şüphe kalmaması için açıklayacağım. İddianamede şüphe olduğu düşünülen şeylerin tamamı yalandır. Tanıklar, burada dinlenirken çok net olarak görülecektir. HTS kayıtlarında benim yoğun irtibatlı olduğum kişiler; Ali Serhat Ilıcak mesela, 40 yıllık dostumdur. Kendisiyle görüşmediğim gün yoktur. Önceki yargılandığım dosyama bakıldığında bu görülür, ben bu insanla her gün konuşan biriyim. 5 bin 87 kez telefonla konuşmuşum. Benim şahsi hukukum çerçevesinde bu insanla görüşmem, konuşmam ne için nasıl şüphe oluşturabilir."

Tutuklu sanık Levent Göktaş ile görüştüğüne dair hukuki bir delil olmadığını belirten Altaylı, "Cinayete azmettirmem iddiasına ilişkin görgüye dayalı bir tanıklık yoktur. Aradan 20 yıl geçmiştir, görüşsem dahi görüşmemin içeriğini hatırlamam mümkün değildir" dedi.

Altaylı'yı dinleyen mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Şubat Pazartesi'ye erteledi.

(DHA)