Hacettepe Üniversitesi yurdunda, yakın mesafede üç hastane bulunmasına karşın geç müdahale sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Hasan Can Çoban için yapılmak istenen anmaya polis engel oldu.

Hacettepe’de anmaya da izin yok

BirGün ANKARA

Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampusu Merkez Öğrenci Yurtları'nda kalan Hemşirelik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Hasan Can Çoban, geçen cumartesi günü, acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda kullanılan mavi kodun çalışmaması ve yurdun giriş yolunu kapan iftar çadırlarının ambulansa engel olması nedeniyle kurtarılamadı. Öğrenciler ve sağlık emekçileri, hem Çoban’ı anmak hem de gencin ölümüne yol açan ihmalleri protesto etmek için dün yurdun önünde bir araya geldi. Polis ‘güvenlik’ gerekçesiyle eyleme izin vermedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Tıp Öğrencileri Kolu’nun çağrısıyla düzenlenen eyleme, Ankara Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve TTB üyeleri de alınmadı.

Bunun üzerine eylem kampusun başka bir yerinde yapıldı. Açıklamada, “Burası bizim çalışma alanımız. Kimseden izin almıyoruz. Hasan Can Çoban isyanımızdır” denildi.

SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, polisin eylemi engellemesine tepki gösterdi. BirGün’e konuşan Yalçınkaya, “İktidar, ‘Benim tarafımdaysan eyleme izin var, değilsen izin yok’ diyor. Bugün de bunun yansımasını gördük” dedi. Çoban’ın hayatını kaybetmesindeki ihmallere dikkat çeken Yalçınkaya şunları söyledi:

“Hasan Can Çoban’ın hayatını kaybettiği yerin hemen yanında Hacettepe Hastanesi varken acil sağlık müdahalesini yapılmadığını öğrendik. Bu ihmalin sonucunda bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Sorunların bir daha yaşanmaması için bu ihmallerin etkin bir şekilde analiz edilmesi gerekiyor. Burada yapılmak istenen anmaya salt bir protesto değil, aynı zamanda talep gözüyle de bakılmalı."

AÇIKLAMA YAPILMALI

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu da polisin keyfi gerekçelerle anma törenini engellediğini söyledi. Uğurlu, “Bir arkadaşımız hayatını kaybetti ve anılmasına bile izin vermediler. Bizi terörize etmeye, marjinalleştirmeye çalışıyorlar. Artık yorulduk. Öleni bile anmamıza izin vermiyorlarsa bu ülkede ne yapacağız?” diye sordu.

İhmalleri duyurmak istediklerini belirten Uğurlu, “2222 olan mavi kod değiştirilmiş, kimsenin haberi yok. Kodun üstünde değiştiğine dair bir yazı da yok. Yurt önünde ramazan nedeniyle kurulmuş çadırlar var. Koskoca kampus hastanesinde bir acil hastaya işlem yapılamaması kadar üzücü bir şey olamaz. Bu konuda sorumlular açıklama yapmalı” ifadelerini kullandı.