Hacettepe Üniversitesi personelin kullandığı semt servislerini doluluk oranının az olduğu gerekçesiyle birleştirdi. Çalışanların servise ulaşması için toplu taşıma kullanması gerekiyor

Hacettepe’de koronadan ‘korunma’ yöntemi: Servisleri azalttılar

MUSTAFA KÖMÜŞ

Salgın nedeniyle her yandan sosyal mesafe uyarıları yapılmasına rağmen Hacettepe Üniversitesi çok ilginç bir karar aldı. Üniversite tarafından yayımlanan genelge ile semt servisleri kaldırıldı. Bunun yerine belirli buluşma yerleri kondu ve servisler birleştirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada şöyle dendi: “Koronavirüs çalışma koşulları uygulanmaya başladığı andan itibaren personel semt servislerinin pek çoğunun boş ya da sadece birkaç kişi ile ulaşım sağladığı, toplam koltuk kapasitesinin yüzde 19’unun kullanıldığı belirlenmiştir. Personel servislerinin sayı ve güzergahları yeniden düzenlenmiştir. Bu uygulamaya 1 Nisan 2020 tarihinde başlanacaktır.”

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan bir Hacettepe Üniversitesi çalışanı şunları söyledi: “Biz Beytepe’ye nöbet sistemi gidiyoruz. Bulunduğumuz yerden alındıktan sonra servisler birçok semti dolaşır normal zamanda. Ancak sürekli işe gidip gelerek bulaşı riski taşımamıza rağmen semt servisleri kaldırıldı. Yerlerine duraklar koydular. Bizim bu duraklara gitmemiz için toplu taşıma kullanmamız gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı, belediyeler bu yönde düzenlemeler yaparken servislerin azaltılıp böyle gitmek zorunda kalmayı kabul etmiyoruz.”

Her tarafın koronavirüs ile mücadele edin diye çağrılar yaptığını söyleyen üniversite personeli “Biz bu durumda sosyal mesafeyi nasıl koruyacağız. Birçok insan önlem almadan yollara çıkıyor. Bizi toplu taşıma sistemini kullanmaya mecbur bırakıyorlar. Ayrıca servislere binen kişi sayısı da her gün değişiyor. Ellerinde hiçbir veri olmadan yüzde 19 diye bir sayı söylüyorlar. Semt servisleri devam etmeli. Yoksa hem hastalığa yakalanma hem de yayma riskimiz daha da artacak” dedi.