Hacettepe Üniversitesi, 3 yıldır kampüste etkinlik yapmasını engellediği Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu'na bu kez de online oryantasyon etkinliğinde sansür uyguladı. Topluluğun videosunu yayınlatmayan Kültür İşleri Müdürlüğü, sansür uygulamasını Ankara Valiliğinin 3.10.2018 tarihli LGBTİ etkinliklerine yasak getiren hukuksuz kararına dayandırdı.

Hacettepe Üniversitesi'nden Kuir Araştırmaları Topluluğu'na sansür

HABER MERKEZİ

2014 yılında kurulan Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu'nun 3 yıldır kampüste etkinlik yapması engelleniyor. Ankara Valiliğinin 2017 ve 2018 yıllarında ilan ettiği, süresiz ve belirlilik ilkesine aykırı hukuksuz yasaklar bahane edilerek topluluk üyeleri ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Pandemi nedeniyle bu yıl online gerçekleştirilen oryantasyon etkinliğinde ise her topluluktan istenen tanıtım videoları yayınlanırken, Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu'nun videosu yayınlanmadı.

Konuya ilişkin basın açıklaması yayımlayan Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu, "Üniversite bünyesindeki her öğrenci topluluğu gibi kampüslerimizde etkinlik düzenleyemiyor, stant açamıyor, başta oryantasyon haftaları olmak üzere her türlü tanıtım faaliyetinden mahrum bırakılıyoruz. Stantlarımız daha kurulmadan ve makul gerekçeler gösterilmeden okulun özel güvenliği devreye sokularak dağıtılıyor, bildirilerimize el konuyor, stickerlarımız sökülüyor ve yapılan ayrımcılığa karşı direndiğimizde tehdit ediliyor, okul yönetimi tarafından örseleniyor, sindirilmeye çalışılıyoruz" denildi.

ORYANTASYON ETKİNLİĞİNDE SANSÜR

"Sistematik ötekileştirilmenin yeni bir boyutu, Hacettepe Üniversitesi’nde her öğretim yılı başında düzenlenen oryantasyon haftası pandemi nedeniyle online gerçekleştirildiğinde yaşatıldı denilen açıklamada şu ifadeler yer verildi:

"2020-21 öğretim yılı güz dönemi online oryantasyon etkinlikleri kapsamında öğrenci topluluklarından kendilerini tanıtan videolar talep edilmişti. Kuir Araştırmaları Topluluğu olarak talep edilen videoyu usulüne uygun olarak ve istenen zaman içerisinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olan Kültür İşleri Müdürlüğüne ilettik. Oryantasyon etkinlikleri, öğrenci topluluklarının yeni gelen öğrencilere ulaşmasının en etkili yoludur. Diğer seksen dokuz öğrenci topluluğu gibi, Kuir Araştırmaları Topluluğu da bu etkinlikler vasıtasıyla kendini tanıtma ve örgütlenme özgürlüğünden yararlanma hakkına sahiptir. Oryantasyon etkinlikleri tamamlandıktan sonra çeşitli kanallar vasıtasıyla topluluğumuzla iletişime geçip üye olan yeni kayıt olmuş arkadaşlarımız sayesinde diğer tüm toplulukların tanıtım videolarının yer aldığı sitede topluluğumuzun videosunun yayınlanmadığını öğrendik. Bu konuyu Kültür İşleri Müdürlüğüne yazarak bilgi talep etmişsek de makul süre içerisinde tarafımıza geri dönüş yapılmamıştır."

Avukatın Kültür İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçmesini takiben topluluk üyelerine ancak dönüş yapıldığı belirtilen açıklamada, Kültür İşleri Müdürlüğü'nün ilgili sansürü Ankara Valiliğinin 3.10.2018 tarihli LGBTİ etkinliklerine yasak getiren hukuksuz kararına dayandırdığı belirtildi.

'SESİMİZİ ÇOĞALTMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Açıklama şöyle sonlandırıldı:

LGBTİ etkinliklerinin halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği, genel sağlığın, genel ahlakın ve başkalarının temel hak ve özgürlüklerinin tehlikeye düşeceği gibi akıl dışı gerekçelere ve OHAL Kanununa dayandırılan valilik kararının hukuksuzluğu, mahkeme kararıyla tescil edilmiştir. Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünün iptal edilen hukuksuz yasağa dayanarak uyguladığı sansürü kabul etmiyoruz. Kanuni haklarımızı mahfuz tutarak, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne sesleniyoruz: Öğrencileriniz arasında açıkça ayrım yapıyor, temel insan haklarını ihlal ediyor ve benimsediğinizi iddia ettiğiniz etik ilkeleriniz ile temelden çelişiyorsunuz. Akademik özgürlüğün yok edildiği, insan haklarının hiçe sayıldığı, öğrencileri arasında ayrım yapan yönetim tarzınızı reddediyoruz. Buradan ilan ediyoruz! Senelerdir sürdürülen istikrarlı baskı ve sansür politikanıza karşı sessiz kalmayacağız. Yargı ve kamuoyu önünde haklarımız için mücadele edeceğiz. İnsan haklarından, eşitlikten yana olan tüm öğrenci arkadaşlarımızı, hocalarımızı ve kamuoyunu sesimizi çoğaltmaya, mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz!