Salihli’nin Hacıbektaş köyünde SANKO Enerji’nin yapmak istenilen JES için verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali Danıştay’da onandı. Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege, “Hacıbektaşlı’da direnirken dayak yedik, gaz yedik, coplandık, gözaltına alındık ve hâlâ yargılanıyoruz ama canımız Salihli’mizin bereketli toprakları, suları, havası bir beladan kurtuldu" dedi.

Hacıbektaşlı’da JES’e karşı direnen halk kazandı

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı’da köylüler SANKO Enerji’nin, 19,5 MWe kapasiteli, 75 bin 875 metrekare büyüklüğündeki kurmak istediği jeotermal enerji santraline (JES) karşı verdikleri mücadeleyi kazandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından proje için verilen Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) Gerekli Değildir kararına karşı Salihli Çevre Derneği öncülüğünde bölge halkı iptal davası açtı. Açılan davada Manisa 2. İdare Mahkemesi kararı iptal etti. Şirket, mahkemenin kararının iptali için Danıştay’a temyiz için başvurdu. Danıştay ise talebi reddederek İdare Mahkemesi’nin iptal kararını kesinleştirdi. Karar bölge halkında büyük sevinç ile karşılandı.

Öte yandan bölge halkının JES projesine karşı direndikleri için gözaltına alınan 33 yurttaşa açılan dava hâlâ devam ediyor. Davanın üçüncü duruşması ise 15 Haziran’da yapılacak.

DAYANIŞMA YAŞATIR

Konu hakkında açıklama yapan Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege, “Hacıbektaşlı’da direnirken dayak yedik, gaz yedik, coplandık, gözaltına alındık ve hala yargılanıyoruz ama canımız Salihli’mizin bereketli toprakları, suları, havası bir beladan kurtuldu. Bu mücadelede yanımızda olan herkese sonsuz teşekkürler. Dayanışma yaşatır. Direniş güçlendirir” dedi.

Salihli Çevre Derneği’nden Hakkı Uysal da, “Uzun süre sonra edilen mücadele ile önemli bir kazanım elde ettik. Burada haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdik. ÇED kararları şirketlerin isteklerine göre yapılıyor. Ama doğanın isteği her şeyden daha önemli. Biz de doğamız için mücadele ettik ve kazandık. Bölgemizi korumak için mücadele devam edeceğiz” diye konuştu.