Manisa’nın Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santralı kurmak isteyen SANKO Enerji, bütün tepkilere ve köylülerin direnişine rağmen santral kurma çalışmalarını sürdürüyor

Hacıbektaşlı’da zorbalıkla santral kuruluyor

NAMIK ALKAN

Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santralı kurmak isteyen SANKO Enerji, bütün tepkilere ve köylülerin direnişine rağmen santral kurma çalışmalarını sürdürüyor. Bu yılın başında, Ocak ayında tepkiler üzerine geri çekilmek zorunda kalan ve bütün ekipmanları ile santral sahasından ayrılan SANKO Enerji, bu kez devlet gücünü de arkasına alarak santral kurma çalışmalarına yeniden başladı.

23 Ağustos Cuma günü Hacıbektaşlı ’da santral sahasına iş makinaları yüklü tırlarla girmeye çalışan SANKO Enerji, köylülerin direnişi ile karşılaştı. Bunun üzerine geri çekilen SANKO Enerji, bu kez 26 Ağustos Pazartesi günü yeniden jandarma gözetiminde santral sahasına girme teşebbüsünde bulundu. Şirket halkın direnişini o gün de kıramadı ve yeniden iş makinaları yüklü tırlar geri dönmek zorunda kaldı. Çıkan olaylarda 28 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Fakat Sanko Enerji santral kurma teşebbüsünden yine vazgeçmedi. Bir hafta sonra 2 Eylül Pazartesi günü, bu kez takviye jandarma ve polis birlikleri ve tomalarla yeniden iş makinası yüklü tırlar santral sahasına giriş yaptı. Yüzlerce Jandarma ve polis tarafından köyün giriş çıkışları tutuldu. Hacıbektaşlı ‘da adeta sıkıyönetim ilan edilerek kuş uçurtulmadı.

MAHKEME SONUCU BEKLENMEDİ

SANKO Enerji, Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde, 178 No’lu Jeotermal Kaynak ve Doğal Mineralli Su İşletme Ruhsat Sahası’nda belirlenen 75.874 metrekare büyüklüğündeki proje alanında Jeotermal Elektrik Santrali kurmak istiyor. Hacıbektaşlı Mahallesi sakinleri ise Jeotermal Elektrik Santralı’nın tarım ve yaşam alanları ile çocuklarının geleceğine zarar vereceği gerekçesi ile karşı çıkıyorlar.
SANKO Enerji’nin başvuru üzerine Manisa Valiliği 19,5 MWe kapasiteli jeotermal enerji santrali projesi için 18 Temmuz’da “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi. Manisa Barosu Avukatlarından Seçil Ege, kararın iptali için Manisa 2.İdari Mahkemesine dava açtıklarını söyledi. Fakat SANKO Enerji mahkeme kararını beklemeden santral kurma çalışmasına yeniden başlattı.

Salihli’de, SANKO Enerji’nin, 3 ayrı üretim lisansı altında başlattığı projelerden, 15 MW’lık Salihli JES-1 Ekim 2017’de devreye alınırken, 54 MW kurulu güçteki Salihli JES-2 ve Salihli JES-3’ün de bu yıl içinde devreye alınmasının planlandığı öğrenildi.

JEOTERMALE BÜYÜK PROTESTO

Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santralı kurmak isteyen SANKO Enerji, bütün tepkilere ve köylülerin direnişine rağmen santral kurma çalışmalarına devlet gücünü de arkasına alarak yeniden başlattı. JES için inşaat kurulma işlemlerine başlamasına rağmen köylülerin ve yaşam savunucuların mücadelesi devam ediyor. Hacıbektaşlı köylüleri ve Ege Bölgesi’nden çok sayıda yaşam savunucusu, hukuksuzca kurulmak istenen JES için Salihli Demokrasi Meydanı’nda bir araya geldi.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura da, “Herkesi mücadelede ortaklaştıran tek bir nokta var; hayat. Altın diye, enerji diye topraklarımızı peşkeş çekenler suyumuzu, meyvemizi zehirliyorlar. Bu son 1 yılda üzerimize resmen yağan madenler, JES’ler, HES’ler asla tesadüf değildir. Bu ülkede sistemli bir şekilde tarım yok ediliyor” dedi.

Hacıbektaşlı köylüsü Kasım Azrak, “Sizler bize yardımcı olmak için geldiniz. Bizim derdimizi hiçbir bürokrat sormadı ama bugün hepiniz buradasınız. Çok teşekkür ederim. Belediye Başkanı muhtara ‘sen o işe karışma’ diyor. Belediye Başkanı karışmasa, Kaymakam karışmasa, muhtar karışmasa bizim halimiz ne olacak. Biz direnirken bize gelip saldırdılar. Bizim kızımıza küfür ettiler. Komutan kızımıza küfür ediyor, bu adalet midir? Biz vatandaşız biz düşman değiliz” dedi.