Hafta sonu, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredecek olması nedeniyle, yurttaşlara ‘ısı çarpması’ konusunda uyarılarda bulunuldu

Hafta sonu beklenen Afrika sıcakları için ‘ısı çarpması’ uyarısı

Hafta sonu Kuzey Afrika üzerinden gelecek sıcak hava akımlarının etkisi nedeniyle ‘Isı çarpması’ uyarısı yapıldı. AA’nın aktardığına göre, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye genelinde sıcaklıkların 7-13 derece yükseleceğini belirterek özellikle hafta sonu dışarıya çıkacak yaşlıları "ısı çarpması"na karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Şen, yaptığı açıklamada, bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye'de hava sıcaklıklarının yükseleceğini ifade etti.

Sıcak hava dalgasının Orta Avrupa üzerinde alçak basınç olması nedeniyle Türkiye'ye yöneldiğini anlatan Şen, şöyle devam etti:

"Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye genelinde sıcaklıklar 7-13 derece yükselecek. Sıcak hava 10 gün boyunca ülkemizde etkili olacak. Yaz sıcaklıklarının da üzerine çıkacak bu hafta sonu. Mesela İstanbul'da yaz sıcaklığı ortalama 28-29 derecedir. Şimdi İstanbul 33 dereceyi bulabilir. İzmir, Muğla, Aydın, Balıkesir'de sıcaklık 40 dereceği geçebilir. Doğu Akdeniz bölgesinde de yer yer sıcaklıklar 40 dereceyi bulacaktır."

‘İSTENMEYEN DURUMLAR ORTAYA ÇIKABİLİR’

Şen, özellikle cumartesi ve pazar günü dışarı çıkacak yurttaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini, aniden yükselen sıcaklığın ısı çarpmasına neden olabileceğini vurguladı.

Koronavirüsle mücadele sürecinde dışarı çıkmaları kısıtlanan yaşlılara belirli saatlerde sokağa çıkma izni verildiğini anımsatan Şen, "Özellikle bu hafta sonu bazı bölgelerde 40 dereceyi bulacak sıcaklıklar nedeniyle yaşlılarımız çok dikkatli olmalı. Isı çarpması nedeniyle istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Şen, sıcaklıkla birlikte Türkiye'de hafta sonu bazı illerde tozlanma görülebileceğini, dışarı çıkanların maske taktığı için bir problem yaşanmasının beklenmediğini kaydetti.

ISI ÇARPMASI NEDİR?

Isı çarpması, aynı zamanda güneş çarpması olarak da bilinen bu tibbi durum çevresel koşullar nedeniyle ısıya maruz kalınması ve termoregülasyon eksikliği nedeniyle vücut sıcaklığının 40,6 °C'nin üzerine çıktığı hipertermi olarak tanımlanan ciddi bir ısıya bağlı hastalıktır. Vücut normal sıcaklığını dengede tutamaz duruma geldiğinde de sıcak çarpmasının tüm belirtleri kendini gösterir; örneğin, kollarda, bacaklarda ve bazen de karında ani ve ağrılı kas spazmları görülür.

Isı çarpmasında kimler risk altında?

Yüksek sıcaklığa maruz kalan herkes risk altındadır.
Aşağıdaki gruplar ise özellikle yüksek risk altındadırlar :
Çocuklar
Yaşlılar
Damar sertliği ve kalp yetmezliği olanlar
Şeker hastalığı olanlar
Alkol bağımlıları
Deri hastalıkları olan hastaları
Vücudun sıcaklık dengelenmesini engelleyen ilaç kullanan insanlar: Atropin içeren gastrointestinal ilaçlar, Antidepresanlar, Antipsikotikler, Beta-bloker içeren kardiyovasküler ilaçlar, Diyüretikler, Parkinson hastalığı ilaçları
Uzun mesafe koşucuları ve bisikletçilik sporuyla uğraşanlar

Isı çarpmasında ilk yardım nasıl olmalı?

Hasta serin ve havadar bir yere alınır,
Giysiler çıkarılır,
Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir,
Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir.