HİS DÜNYALARINDA BULUŞALIM >> Osman Kürşad Tuncer’in oluşumu ox, ilk teklisi Ring’i Subroomer Records etiketiyle paylaştı. Usul usul başlayan ve heyecanıyla devam eden şarkı Tuncer’in de dediği gibi his dünyalarında derinleşebilmesini sağlayan sesler barındırıyor. >> Zeynep Bakşi Karatağ, birçok yorumcunun seslendirdiği ama daha çok da Selda Bağcan’ın sesinden aşina olduğumuz ‘Adaletin Bu mu Dünya?’ şarkısını […]

Haftalık kültür sanat ajandası: Ne izlemeli, ne okumalı, nereye gitmeli?

HİS DÜNYALARINDA BULUŞALIM

>> Osman Kürşad Tuncer’in oluşumu ox, ilk teklisi Ring’i Subroomer Records etiketiyle paylaştı. Usul usul başlayan ve heyecanıyla devam eden şarkı Tuncer’in de dediği gibi his dünyalarında derinleşebilmesini sağlayan sesler barındırıyor.

>> Zeynep Bakşi Karatağ, birçok yorumcunun seslendirdiği ama daha çok da Selda Bağcan’ın sesinden aşina olduğumuz ‘Adaletin Bu mu Dünya?’ şarkısını yayımladı. Çukur dizisinin 2. sezon 22. bölümünde de yayımlanan şarkı şimdiden YouTube’ta milyonun üzerinde dinlenmeye sahip oldu. Murat Karatağ da şarkının sahip olduğu en güzel düzenlemelerinden birini imza atmış.

>> Dan Auerbach ve Patrick Carney’den oluşan The Black Keys yeni teklileri ‘Lo/Hi’’ı yayımladı. Sözleriyle de, gitar solosuyla, nakarattaki soul kadın vokalleriyle de pırıl pırıl bir şarkı sundular. Son olarak 2014’te yayımlanan ‘Turn Blue’ isimli uzunçaların 5 sene sonrasında gelen şarkı umarım bir albüme doğru yürütür The Black Keys’i.

>> Ne dinlememeli diye bir öneri de olmalı. ‘Eteği Belinde’, ‘Dönersen Islık Çal’ ve ‘Haberin Var Mı?’ ile büyük bir yankı uyandırmış Manuş Baba, ikinci stüdyo albümü İki Gözümün Çiçeği’ni yayımladı. Bu lafın bir süredir sosyal medyada bir ‘trend’ olduğunu söylemek bayat bir eleştiri olur ama özellikle albüme adını vermiş şarkıda Manuş Baba’nın Ahmet Kaya gibi şiir okumaya çalışması, onun gibi şarkı söylemeye çalışması çok ucuz ve vasat altı olmuş. Albümde işaret edilebilecek tek şarkı dahi yok.

555K EYLEMLERİ NEDİR?

>> Bülent Ulus ve Hakan Güngör tarafından yazılan ‘Parola 555 K / Bir Başkaldırının Sıradışı Öyküsü’ Kor Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. Kitap, Demokrat Parti döneminde düzenlenen ve Cemal Süreya, Altan Öymen gibi isimlerin başlatanlar arasında yer aldığı 555K eyleminin arka planını anlatıyor.

>> Jaguar Kitap, birbirinden güzel kapak tasarımlarıyla yayın hayatını sürdürmeye devam ediyor. Geçen hafta kafamı nereye çevirsem Tom McCarthy imzalı ‘Boşluktakiler’ kitabı vardı. Jaguar Kitap’ın bu güzel kitap kapaklarını ve nitelikli içeriklerini takip etmeli.

>> Zaven Biberyan’ın daha önce ‘Babam Aşkale’ye Gitmedi’ ismiyle yayımlanan romanı ‘Karıncaların Günbatımı’ ismiyle Aras Yayınları etiketiyle okuruyla buluştu. Sirvart Malhasyan’ın Ermeniceden Türkçeye çevirdiği roman 40’lı-50’li yıllardan Türkiye Ermenileri üzerinden bir hikâye anlatıyor.

EĞLENCEYE DAVET

>> Müzik, yaratıcılık ve teknoloji festivali Sónar İstanbul, 8-9 Mart tarihlerinde İstanbullularla buluşmaya devam ediyor. Cuma akşamından Pazar sabahına kadar sürecek eğlencede birçok önemli isim sahne alacak. Bugün SonarLab sahnesinde Octo Octa’yı, Fjaak’ı, Sonar Red Bull sahnesinde Fatima Yamaha’yı ve Zeynep Erbay’ı dinlemek mümkün.

>> Borusan Contemporary’de 9 Mart Cumartesi günü üç yeni sergi ziyarete açılıyor: Boomoon: Boğaziçi, Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Seçki ile Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde. Turgut Uyar’ın “Söylenir ve yarım kalır / bütün aşklar yeryüzünde” dizelerinden ilhamla sergilenecek ve küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği ‘Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde’ye özel bir merak duyuyorum.

>> Elektronik, etnik ve reggae grubu Anna RF, bugün saat 22.30’da Salon İKSV’de sahnede olacak. Why gibi hüzünlü, Days and Nights gibi coşkulu ve çok tanıdık şarkıları dinlemek Cumartesi akşamı için şahane bir seçenek. Geçen sene tüm biletleri tükenen grubu bu kez izlemeli.