Haftanın göze çarpan kitapları

BirGün Kitap editörleri tarafından haftanın kitap önerileri kitapseverler için derlendi. BirGün Kitap'ın 174. sayısında yer alan kitap önerileri şöyle:

haftanin-goze-carpan-kitaplari-168521-1.

YÜZEN FAZLALIKLAR
Yazar: Fadime Uslu
Yayınevi: Can, 2016
Fadime Uslu, öyküsünü bir adım daha ileriye taşıyor. Yüzen Fazlalıklar, sessiz bir günün, sıcak ve hareketsiz bir öğle sonrasının nelere gebe olabileceğini haber veren öykülerden oluşuyor. Öykü kahramanlarını yakından tanıyoruz. Uslu, birbirinin içinden doğan bu öykülerde anlattığı “modern” kadınları, deyim yerindeyse bir cerrah gibi inceliyor. Sessizliğin ardındaki fırtınayı araştırıyor. Fadime Uslu okuyucuyu yazlık mekânlarda, kenti uzaktan gören gürültüsüz semtlerde, kalabalık ailelerin hüzünlü, kırılganlıklarla dolu ilişkilerinde dolaştırıyor.

haftanin-goze-carpan-kitaplari-168515-1.

AMERİKALI
Yazar: Henry James
Çeviri: Mustafa İrfan Seyrek
Yayınevi: Ayrıntı, 2016
Gerçekçi anlatımını romantik-melankolik çıkışlarla bezeyen James, başyapıtı denilebilecek romanında bir dönemin, yani 19. yüzyıl Avrupası’nın kusursuza yakın bir panoramasını sunuyor. Anlatının mekânsal merkezi 19. yüzyılın bir tür arzu nesnesi sayılabilecek Paris’tir. Özellikle entelektüel açıdan büyüleyici bir kenttir Paris ve dünyanın dört bir yanından insanları mıknatıs gibi kendisine çekmektedir. Avrupa kıtasının kültürel nabzı Paris’te atmaktadır. Müzik, edebiyat, resim ve diğer sanatlardaki gelişmelerin sunumu Amerikalı’nın estetik dokusunu oluşturur. İki farklı dünya arasındaki gerilimlerin serinkanlı bir biçimde işlendiği Amerikalı, miadını doldurmak üzere olan bir dünya ile şekillenme faslında olan bir dünya arasındaki var olma krizlerine ışık tutuyor. Bu açıdan tarihsel bir niteliğe de sahip...

haftanin-goze-carpan-kitaplari-168516-1.

AŞIK BİR ADAM
Yazar: Karl Ove Knausgaard
Çeviri: Ebru Tüzel, Haydar Şahin
Yayınevi: Monokl, 2016
“Sırılsıklam âşık olmuştum ve her şey mümkündü. Her şey anlam yüklüydü.” New York Times Bestseller olan ve dünya çapında bir edebiyat fenomeni haline gelen Norveçli yazar Karl Ove Knausgaard, Aşık Bir Adam’da hayatını anlatıyor. Büyük şehirlerde yaşayan ve yaşam mücadelesi veren herkesin kendinden bir parça bulacağı Aşık Bir Adam’ın 600 sayfası bir çırpıda okunuyor. Basit ve akıcı bir üslubu olan Karl Ove Knausgaard, çocuk sahibi olmanın, doğum maceralarının, dostlukların, aşkların, aile yaşantısının, gündelik sıkıntıların, başarısız tatillerin, duygusal gerilimlerin nelere sebep olduğunu ve nelerden kaynaklandığını gösteriyor.

haftanin-goze-carpan-kitaplari-168518-1.

EKMEK YOKSA ABUR CUBUR YESİNLER
Yazar: Robert Albritton
Çeviri: Ramazan Güngör
Yayınevi: Otonom, 2016
Fransız Devrimi’nden önce, Kraliçe Marie Antoinette, halkın yiyecek ekmeği olmadığı söylendiğinde “Ekmek yoksa pasta yesinler” demişti. Onun yerini dev gıda şirketleri ve onların etkisindeki devletler aldı. Dünyanın dörtte biri fazla kilo savaşırken diğer dörtte biri aç. Sofraları şeker, soya, katkı maddesi ve tarım ilacı kalıntılarıyla dolu, GDO’lu yiyecekler dolduruyor. Bu yüzden, dev gıda şirketlerinin ve devletlerin yarattıkları bu küresel gıda krizine karşı kayıtsızlığı en iyi bu cümle özetliyor: “Ekmek yoksa abur cubur yesinler.”

haftanin-goze-carpan-kitaplari-168517-1.

BEYAZ KALP
Yazar: Javier Marías
Çeviren: Bülent Kale
Yayınevi: YKY, 2016
En vahşi sırları bilme merakı insanı işlenen suça ortak eder mi? Masumiyetin yitirilişi, dinlemekle başlıyorsa susmak hiçbir şeye çare değildir artık. Belki de konuşmadan ve eylemeden duramayan insanın salt varlığıdır tüm suçların nedeni ve sonucu. Katil de odur, izleyen ve izleten de. Kelimelerin sonsuz olasılıkla dizildiği dünyalarımızda tüm sonlar ve ölümler, tüm aşklar ve başlangıçlar kendini dille var eder. Marías, yine derinlerden gelen sesiyle sıradan insanın serüvenini anlatıyor bize. En çok da susturulmuş sırlarıyla duvardaki portrelerine hapsolmuş kadınların, annelerin, kız kardeşlerin, sevgililerin hikâyelerini.

haftanin-goze-carpan-kitaplari-168519-1.

İMKÂNSIZI ARAYAN ADAM
Yazar: Mımı Baırd & Eve Claxton
Çeviri: Begüm Kovulmaz
Yayınevi: Beyaz Baykuş, 2016
Mimi Baird’in manik depresif olan doktor babasının özel notlarından derleyerek kurguladığı ve Eve Claxton’la birlikte kaleme aldığı kitabı “İmkansızı Arayan Adam” geçen günlerde okuruyla buluştu. Beyaz Baykuş Yayınları tarafından piyasaya çıkartılan kitap, manik depresyonun biyokimyasal nedenleri üzerinde çalışan bir doktorun aynı hastalığa yenik düşerek yaşadığı süreci anlatıyor.

haftanin-goze-carpan-kitaplari-168520-1.

İSYANIN VE UMUDUN DİP DALGASI
Derleyenler: Sinan Erensü, Ethemcan Turhan, Fevzi Özlüer, Arif Cem Gündoğan
Yayınevi: Tekin, 2016
Gazeteci yazar Sibel Oral’ın ilk kez 2006 yılında yayımlanan romanı Beni Beklerken, tamamen gözden geçirilmiş ve yenilenmiş baskısıyla ON8‘de. Günümüz Türkiye’sinde yaşayan iki genç kızın kendini bulma çırpınışlarını ele alan kitap, insanın kendiyle ve yaşadığı toplumla tanışma sürecindeki hesaplaşmalarını lirik bir anlatımla işliyor. Ebeveyn davranış ve tutumlarının, hayat yolculuğunun başındaki kalplerde yarattığı hisleri de aktaran yazar, gençlere kendi dillerinden sesleniyor. Arka planda çalan müzik, yaşanılan onca şeye ritim tutarken, sessiz bir kedi de satır aralarında dolaşıyor…