Moskova’da ateşkes görüşmesi sonrası Rus yetkililerden iki gün süre isteyen Hafter Libya’ya dönerken, Sarrac yeniden Türkiye’ye geldi. Rus yetkililer tarafların sonuç bildirgesine olumlu yaklaştığını belirtti

Hafter iki gün süre istedi ankara ateş püskürdü

Politika Servisi

Moskova’da yapılan Libya zirvesi sonrası Halife Hafter’in sonuç bildirgesine olumlu yaklaştığı ancak metni imzalamadan önce Libya Ulusal Ordusu’nu destekleyen aşiretlerin liderleriyle görüşmek için iki gün süre aldığı belirtildi. Hafter'in süre istemesinin sebebi Türkiye'nin Libya'daki askeri varlığı olduğu iddia edildi. Hafter zirve sonrası Libya’ya dönerken, Fayiz es-Sarrac ise Türkiye’ye geldi. Uçağı İstanbul'a inen Sarrac, ABD Ankara Büyükelçisi Satterfield ile görüştü.

Aynı dakikalarda Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı kaynaklar Hafter’in saldırmak için Trablus’un güneyinde toplandığını, BAE’ye ait zırhlı araç ve topların Hafter güçlerinin ana karargâhı olan Terhune'ye ulaştığını açıkladı.

Libya zirvesine ilişkin Birleşmiş Milletler’den ateşkes çağrısı yapılırken, Ankara, Hafter’in masadan kalktığı ileri sürdü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Ocak’ta Sarrac ile İstanbul’da görüşmüştü.

Taraflar ateşkese bağlı kalsın

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libya'daki taraflardan ateşkese bağlı kalmalarını ve devam eden diplomatik çabalara destek olmalarını istedi. UNSMIL tarafından yapılan yazılı açıklamada, çatışmaların kalıcı şekilde sonlandırılabilmesi için taraflara ateşkese bağlı kalmaları çağrısında bulunuldu. Açıklamada, "UNSMIL, Trablus'taki sivil nüfus, evlerini terk eden yüz binlerce insan ve okullarına gidemeyen 116 bin çocuk adına, tarafları devam eden diplomatik çabalara bir fırsat vermek için ilan edilen ateşkese bağlı kalmaya çağırıyor" ifadesine yer verildi.

Savaş isteyenler ortaya çıktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Türkiye’nin önderliğinde Moskova’da gerçekleşen Libya zirvesinde, Hafter’in anlaşma imzalamadan ayrılması sonrasında çok sert açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, “Libya’da kim barış istiyor, kim savaş istiyor ortaya çıktı. Hafter böyle devam ederse Berlin sürecinin anlamı olmaz. Şu anda bu metni imzalamayacaklar” dedi.

Akan kanın durması umudumuz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Libya zirvesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, “Libya'da ateşkesi mutlaka başaracağız. Umut var. Dünyanın sonu mu geldi. Hem Libya hem İdlib’de siyasi bir çözümle oradaki sükunun sağlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Akan kanın durması umudumuz” ifadelerini kullandı.

Militanlar suyu bulandırmak için Libya'ya gidiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki militanların suyu bulandırmaya devam etmek için Libya’ya gittiğini söyledi. Sri Lanka Dışişleri Bakanı Dinesh Gunawardena ile yaptığı görüşmenin ardından verilen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Suriye’nin yüzde 90’ına yakın bir kısmının meşru hükümetin kontrolü altında olduğunu ve bu oranın giderek arttığını ifade etti. Türk askerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının da eşlik edeceği, hatta Libya’da Türk askerine destek olacak ÖSO mensuplarına vatandaşlık verileceği haberleri basına yansımıştı.

Merkel’den konferansa çağrı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 19 Ocak'ta Libya Konferansı için davette bulundu. Alman hükümetinin Basın ve Enformasyon Dairesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, buradaki hedefin bir grup ülke ve uluslararası örgütlerle Libya'daki uzlaşma süreci için BM'yi desteklemek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, son aylarda Libya konusunda Berlin'de çalışma düzeyinde çok sayıda toplantı yapıldığı ifade edildi.

Konferansa, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir’in yanı sıra BM, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katılacağı, BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin liderli Halife Hafter’in de konferansa davet edildiği belirtildi.

‘Hafter, Moskova’dan kaçtı’

Partisinin grup toplantısında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hedefinde yine Hafter vardı. Erdoğan “Darbeci Hafter kalktı, masada bir yalan darbesi yaparak Moskova'yı terk etti. Hafter'in ortaya sürdüğü şartlar asıl yüzünü gösteriyor” dedi.

Hafter’in Moskova’dan kaçtığını iddia eden Erdoğan “Moskova'da yapılan görüşmelerde Trablus hükümeti oldukça yapıcı bir tavır gösterdi. Bu tutuma rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce evet dedi ama ne yazık ki sonra Moskova'yı terk etti, Moskova'dan kaçtı. Türkiye müdahale etmeseydi, bugün darbeci Hafter tüm ülkeyi ele geçirmiş, Libya halkının tamamı zulmün pençesine düşmüştü. Ülkenin meşru yönetimine ve Libya'daki kardeşlerimize saldırılarını sürdürmesi halinde, darbeci Hafter'e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız" ifadelerini kullandı.