Libya Ulusal Ordusu Lideri General Halife Hafter'in, Putin ve Erdoğan tarafından yapılan ateşkes çağrısını kabul ettiği bildirildi

Hafter, Libya'da ateşkes çağrısını kabul etti!

General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, Türkiye ve Rusya’nın Libya'ya yönelik yerel saatle 12 Ocak 00.00'da Türkiye saati ile 01.00'da başlayacak ortak ateşkes çağrısını kabul etti.

Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre, Hafter'e bağlı güçlerin Sözcüsü Ahmed el-Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, Libya'nın batısındaki "operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini" ancak karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi halinde şiddetle karşılık vereceklerini kaydetti.

PUTİN VE ERDOĞAN'DAN TELEFON GÖRÜŞMESİ

Söz konusu ateşkes kararının hemen öncesinde ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki isim, Libya konusunda konuştu.

ÇAĞRI YAPMIŞLARDI

Putin ve Erdoğan İstanbul'da gerçekleştirdikleri görüşmede 12 Ocak 00.00'dan başlayarak Libya'da ateşkes uygulanması çağrısını yapmıştı.

General Hafter, iki gün önce Türkiye ve Rusya'nın yaptığı ateşkes çağrısını reddetmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'dan Hafter'i ikna etmelerini beklediklerini söylemişti. Hafter'i Libya'da 'meşru olmasa da' bir aktör olarak tanıdıklarını belirten Çavuşoğlu, siyasi çözüm için onunla da masaya oturabileceklerini kaydetmişti. Çavuşoğlu, bunun için önce Hafter'in ateşkes çağrısına uymasını beklediklerini sözlerine eklemişti.

ULUSAL MUTABAKAT HÜKÜMETİ İLE GÖRÜŞME BUGÜN

Libya'da AKP'nin desteklediği İhvancı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ise bugün Türkiye'ye gelecek. Serrac, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.