Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'nun Trablus limanına düzenlediği iki saldırının yankıları sürerken ateşkes süreci de yeniden belirsizleşti. AB’nin Libya'ya uyguladığı silah ambargosu da tartışmalı hale geldi. Ulusal Mutabakat Hükümeti, Cenevre'deki ateşkes görüşmelerine devam etmeme kararı aldı

Hafter vurdu  Cenevre askıda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya'da taraflar arası çatışmaların alevlenmesi siyasi belirsizliğe alan açtı. Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan konferanstaki kararlar gereği varılan ve Cenevre'de yapılan 5+5 görüşmelerinde de sağlanan 'ateşkes' süreci yerini çatışmalara bıraktı. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, ateşkes görüşmelerinden çekildiğini açıkladı. Hafter ise bütün ülkenin milislerden 'temizlenmesi' gerektiği görüşünde olduğunu açıklamış, 'Trablus'ta kontrol sağlanana kadar belirli prensipler üzerinde anlaşmanın da mümkün olmayacağını' ifade etmişti.

CENEVRE ZAMANLAMASI

Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) desteğini aldığı bilinen Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'nun önceki gün muhaliflerin elinde olan Trablus limanına roketli saldırı düzenlemesi ve limana yaklaşan Türk kargo gemisini, 'mühimmat taşıyor' iddiasıyla hedef alması çatışmaları tırmandıran gelişme oldu. Alevlenen tüm bu bölgesel gelişmelerin Cenevre toplantılarının ikinci turunun yapılacağı tarihe denk gelmesi dikkat çekti.

Bilindiği üzere, İsviçre'nin Cenevre kentinde önceki hafta Libya krizine çözüm amacıyla tarafların katıldığı 5+5 formatındaki toplantıların ikinci turu dün gerçekleşecekti. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ise çatışmaların yeniden başlaması üzerine söz konusu ikinci tur toplantısına katılmayacağını ilan etti.
Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Avrupa Birliği'nin (AB) Libya'ya dönük aldığı silah ambargosu kararına da sıcak bakmadığını belli etti.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Brüksel’de önceki gün düzenledikleri toplantıda Libya’ya silah ambargosunu havadan ve karadan denetleme kararı almış, Akdeniz’in doğusunda operasyon başlatılacağını duyurmuştu. Bunun üzerine UMH, AB'nin Libya’ya dönük silah ambargosunu denetleyemeyeceğini ve bu kararın uygulanabilir olmadığı için başarısız olabileceğini açıklamayı tercih etti.Türkiye’nin desteğini aldığı bilinen UMH’nin mühimmat desteği almasının da süreci etkilemesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libyalı tarafların, 12 Ocak’ta başlayan ateşkesin devam etmesinin önemli olduğu konusunda mutabık kalmıştı.

***

Rusya, Hafter’le görüştü

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter ile görüştü. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, görüşmeye ilişkin, “Libya’da ateşkesin sağlanması ve ülkedeki durumun iyileştirilmesine yönelik sürecin başlatılması konusunda 13 Ocak’ta Moskova’da yapılan görüşmelerin önemi vurgulandı” duyurusu yapıldı. Açıklamada, “Taraflar, bir kez daha Libya krizinin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini, Libya’nın bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne bağlılığını vurguladı” denildi.