PETKİM işçileri eylemlerine devam ediyor. Petrol-İş üyesi bin sekiz yüz işçi, toplusözleşmede ücret farklarının giderilmesini istiyor

Hak ettiğimiz zammı istiyoruz

GÜLSEN CANDEMİR gulsencandemir@birgun.net

Bursa’daki otomotiv işçilerinden sonra İzmir’de de PETKİM işçileri insanca yaşayacak ücretler için eyleme başladı. Perşembe günü sabah 08.00’den bu yana fabrika önünden ayrılmayan PETKİM işçileri, işyerinden hiçbir ürünün çıkmasına izin vermiyor.

PETKİM’e 2006 yılından önce girenler ile sonrasında girenler arasındaki yaklaşık bin 200 TL’lik farkın toplu iş sözleşmesinde giderilmesini isteyen yetkili sendika Petrol-İş’in bu talebi neredeyse yok hükmündeki yüzde 0.05’lik bir zam teklifi ile noktalanınca sendika eylem kararı aldı. Bin 850 üyesi ile ilk gün iki saat geç iş başı yapan Petrol-İş, perşembe günü ise satış bölümünde işi durdurdu. İşyerini terk etmeyen işçiler vardiyaları dolunca kapı önünde eylem yaparak patrona sesini duyurmaya çalıştı.

ATLA DEVE İSTEMİYORUZ
Petrol-İş Genel Merkez yöneticilerinden İbrahim Doğangül, istedikleri tek şeyin ücretlerde düzenleme olduğunu söylüyor. Doğangül “İstediğimiz atla deve değil. Eskiden uygulanan ancak, işverenin bozduğu ücret adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz..” diye konuştu.

KENDİLERİ BİLİR!
Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay da, PETKİM’in bu yılın ilk üç ayda 44.5 milyon TL kar elde ettiğini hatırlatarak, PETKİM’i yaratan işçilerin de hak ettiği ücretleri alması gerektiğini söyledi. Oktay “Toplusözleşmede 1. skala dediğimiz eski işçilere yüzde 7, 2. skaladaki yeni işçilere de yüzde 13 zam verildiği taktirde aradaki fark 750 TL’ye inecekti. Bu farkı da ek ödemeler ile en aza indirebilirdik. Ancak bunları kabul ettiremedik” İfadelerini kullandı.

KİMYASAL SOLUNUYOR
PETKİM kapısında görüştüğümüz işçiler de geçim sıkıntısından, Aliağa’daki 700 TL’den başlayan kira fiyatlarından yakınıp, insanca yaşamak için maaşlarına zam beklediklerini söylüyor. İşçiler, “Sıkıntı yaşamadan yaşamayı istemek bizim de hakkımız. Fabrikada her gün zehir soluyoruz, bunun karşılığında iyi bir ücret almak isteriz. Türkiye standartlarında ağır bir işte çalışıyoruz, her gün kimyasal (siyanür, asit, radyasyon gibi dört yüze yakın madde) soluyoruz, ücretlerimizin de buna göre olması lazım.” diyerek eylemlerinin nedenlerini açıkladılar.