Antep Şehitkamil’de kentsel dönüşümle evleri yıkılan Bodur ailesi, yaklaşık 500 gündür eylemde. Kalacak yerleri olmadan yeni yıl giren aile, çadır istiyor.

Hak gaspına karşı 500 günlük direniş
Fotoğraf: Şehitkamil Belediyesi

Kayhan AYHAN

Antep Şehitkamil Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları yürüttüğü Karşıyaka’nın Eydibaba Mahallesi’nde oturan Hasan Bodur ve ailesinin direnişi yaklaşık 500 gündür sürüyor. Şu anda ailesinin barınabileceği bir yeri olmadığını söyleyen Bodur, "Kaymakamlıktan dilekçe ile çadır istedim. Çadır verilirse arsamda çadırda yaşayacağım" dedi.

Kentsel dönüşüm projesi adı altında Bodur ailesinin evi kamulaştırılmak istendi. Ancak aile belediyenin önerdiği rakamı kabul etmediği için uzlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine ev riskli yapı ilan edildi. 20 Aralık günü elektrikleri ve suları kesilen aile, daha sonra evlerinden çıkartıldı. Geçtiğimiz perşembe günü sabah saatlerinde ise polis eşliğinde ev yıkıldı. Bir şikâyetten dolayı ifadesinin alınması için karakola götürülen Hasan Bodur’un yıkım esnasında tepki göstermesi de engellendi.

YAPILAN ZULÜM

Hasan Bodur, daha sonra yıkılan evinin önüne gelerek 'yerinde dönüşüm' talebiyle eylem başlattı. Eylemi 500 güne yakındır süren ve arsasını vermeyen Bodur, "Hukuksuz, kanunsuz ve bir şekilde kılıfına uydurularak, çocukluğumun geçtiği evi yıktılar. Evimizin yerine ise 10 katlı apartmanlar dikiyorlar. Bizim 2-3 katlı evlerimize 200, 400, 800 bin TL verdiler. Ama kendileri yeni yaptığı binalardaki her daireyi 1.8 ile 2.5 milyon TL arasında satıyorlar. Bu yapılan bir haksızlıktır, zulümdür. Yazıklar olsun’’ ifadelerini kullandı.

Şu anda ailesinin barınabileceği bir yeri olmadığını söyleyen Bodur, "Kaymakamlıktan dilekçe ile çadır istedim. Çadır verilirse arsamda çadırda yaşayacağım" diye konuştu.

PAYIMIZI DÜŞÜRDÜLER

Evi yıkılan bir diğer kişi avukat Kemal Vuraldoğan da 2020 yılında 4 daire ve 5 dükkandan oluşan 144 m2'lik binalarına 700 bin TL verdiklerini belirtti: "Bizim 144 m2 arsa müstakildi, tek sahibi bizdik. Şimdi 1800 m2 lik büyük bir arsada belediye ile ortak olduk. Arsamızı da 96 m2'ye düşürdüler. Büyük ortak belediye olduğu için onun imzası olmadan bina da yapamıyoruz" ifadelerini kullandı.