Hak ihlalleri raporu açıklandı: 80 kişinin yaşam hakkı elinden alındı

GÖKAY BAŞCAN

‘Ağustos 2019 Yaşam Hakkı İhlalleri Raporu’ açıklandı. Rapora göre toplamda 259 kişi işkence görürken, 80 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Sezgin Tanrıkulu, Ağustos ayı hak ihlalleri raporu hazırladı. Kayyumlara dikkat çekilen raporda, görevden alınan muhtar, belediye başkanı, belediye yöneticisi sayısının 17 olduğu belirtildi.

Tanrıkulu’nun raporuna göre ağustosta yaşam hakkı ihlal edilen 80 kişinin 29’u silahlı çatışmalarda öldü. 2 kişi ise cezaevinde ölüm ve rastgele ateş açma olayları ile meydana geldi. Diğer 49’u ise kadın cinayeti. Toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak işkence gören sayısı 209 iken cezaevlerinde işkence ve kötü muameleme gören kişi sayısı 50.

Düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında ağustos ayında toplamda 15 gazeteci gözaltına alınırken, 700 habere erişim engeli koyuldu. Sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan 26 kişi var, hala mahkum olan kişi sayısı 2. Yine Ağustos ayında 1 gazeteci saldırıya uğradı, 5 gazeteci hakkında dava açıldı. Düşünceyi ifade nedeniyle 1 kişi tutuklanırken, mahkum olan gazeteci, yazar, yayıncı sayısı 1.

Ağustos ayında birçok eylem, etkinlik, gösteri tiyatro da yasaklandı. Ağustos ayında 109 basın açıklamasına müdahale edilirken, 15 etkinlik, gösteri ve tiyatroya yasak getirildi. Gerçekleştirilen basın açıklaması ve eylemlerde ise 541 kişi gözaltına alındı.