LGBTT Hakları Platformu, Erdoğan ve Gül’e yazdıkları mektupla, Türkiye’de eşcinsellere ve trans bireylere yönelik uygulanan...

LGBTT Hakları Platformu, Erdoğan ve Gül’e yazdıkları mektupla, Türkiye’de eşcinsellere ve trans bireylere yönelik uygulanan ayrımcılık, şiddet ve hak ihlallerinin görünür kılınmasında yardımcı olmalarını istedi…

ÖZLEM ZORCAN ANKARA

LGBTT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüel) Hakları Platformu sözcülerinden Barış Sulu ve Umut Güner, Türkiye’de LGBTT bireylere yönelik insan hakları ayrımcılığını anlatabilmek üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a birer mektup iletti. ‘2008 LGBTT Bireylerin İnsan Hakları Raporu’nun da eklendiği mektupta, “Dileriz ki bu rapor, Türkiye’de eşcinsellere ve trans bireylere yönelik uygulanan ayrımcılık, şiddet ve hak ihlallerinin görünür kılınmasında yardımcı olur” denildi.
Mektupta, raporun medya takibi ve platform üyesi dernek ve inisiyatiflere yapılan başvurulara dayanarak oluşturulduğunun belirtilerek, şöyle denildi: “2008 yılı da LGBTT bireyler için zor ve üzücü bir yıl oldu. Nefret cinayetleri, işkence, taciz, intihar, para cezaları, evlerimizin mühürlenmesi, yargısal süreçte homofobi ve LGBTT örgütlenmelerine yönelik hak ihlalleri gibi mağduriyetler yaşadık. Türkiye’de bütün ötekiler için olduğu gibi eşçinseler için de ‘farklı bir Türkiye’ olduğunu gördük.”

'KEYFİ GÖZALTILARA MARUZ KALDIK'
Mektuba eklenen raporda ise 2008 yılında Türkiye’de LGBTT bireylerin neler yaşadığı şöyle aktarıldı:
»“Ankara’da güvenlik güçleri, LGBTT bireylere yönelik, Kabahatler Kanununu ileri sürerek 125 YTL para cezası kesmeye devam etti. Polis, LGBTT bireylerin söz konusu cezalara yönelik itirazları mahkemeler tarafından kabul edilip iptal edilse bile, ceza kesmeye devam etti. LGBTT bireyler keyfi göz altıların yanı sıra kötü muameleye maruz kaldı.
»Ankara Eryaman’da LGBTT bireylere dönük saldırılar Esat’ta da devam etti. Olaylar sonrasında Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin yürüttüğü çabalar sonrasında yakalanan çete yargılandı. İlk defa LGBTT bireylere yönelik işlenen suçlar örgütlü suçlar kapsamında değerlendirildi.
»İstanbul Beyoğlu bölgesinde, transseksüellerin yaşadıkları evler ve evlerin olduğu apartmanlar polis tarafından keyfi bir şekilde mühürlendi.
»LGBTT mülteciler, Türkiyeli LGBTT’lerin yaşayamadığı şehirlerde yaşamak zorunda bırakıldı. Bu şehirlerde yaşamak zorunda kalan LGBTT mülteciler, insan hakları ihlallerine karşı korunmasız kaldı.
»Ahmet Yıldız, Dilek İnce isimli arkadaşlarımız öldürüldü ve hala cinayetlerin soruşturması hakkında dahi bilgi verilmedi.”