Hak-İş, asgari ücret için “9 bin TL’nin altına inmeyiz” diyerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinden ayrılan Türk-İş’e eleştiride bulundu. Hak-İş Genel Başkanı Aslan, “Bunu yaptığınızda hükümeti orada işverenle baş başa bırakıyorsunuz. Bu da işçilerin aleyhine bir durum” dedi.

Hak-İş’ten Türk-İş’e masadan kalkma eleştirisi: Hükümeti işverenle baş başa bırakıyorsunuz
Fotoğraf: AA

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Aslan, asgari ücret görüşmeleri esnasında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk-İş’in, Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinden çekilmesini eleştiren Aslan, "Masadan kalkmanın, 'bu rakamlar olursa kabul ediliriz' demenin bizim açımızdan kabul edilir tarafı yok. Çünkü bunu yaptığınızda hükümeti orada işverenle baş başa bırakıyorsunuz. Bu da işçilerin aleyhine bir durum. TÜRK-İŞ, masadan kalkmasaydı rakam belki de daha yüksek olabilirdi" diye konuştu.

Aslan, asgari ücret görüşmeleri sürecinde hem Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işini zorlaştırmamak hem de kamuoyunu yanlış yönlendirmemek için HAK-İŞ olarak rakam telaffuz etmediklerini anımsattı.

Sürecin hızlı ilerlemesinden de kaynaklı olarak asgari ücret konusunda Bakan Bilgin ile herhangi bir görüşmelerinin olmadığına dikkati çeken Arslan, bazı kesimlerin HAK-İŞ'in de asgari ücret sürecinde olduğu şeklindeki algısının doğru olmadığını, bu algıdan da rahatsız olduklarını söyledi.

“8 BİN LİRANIN ÜZERİNDE OLMASIN’ İFADESİNİ BİZ KULLANMADIK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücret görüşmeleri esnasında sendikaların “8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz biz o kadar zor durumda kalırız” dediği iddiasına yönelik Arslan, "Sayın Bakana, asgari ücret 8 bin liranın üzerinde olmasın şeklinde bir ifadeyi biz kullanmadık" ifadelerini kullandı.

“MASADAN KALKMASAYDI RAKAM BELKİ DE DAHA YÜKSEK OLABİLİRDİ”

Türk-İş’i hükümeti işverenle yalnız bırakmakla suçlayan Arslan,şöyle devam etti:

"TÜRK-İŞ'in üçüncü toplantının ardından rakam belirtip, 'bu kabul edilirse masada oluruz' ifadesini kesinlikle doğru bulmuyoruz. Her şeyden önce bütün işçileri temsilen Asgari Ücret Tespit Komisyonunda olan bir konfederasyonun sonuna kadar masada olması gerekiyor. Müzakere edersin, taleplerinde ısrar edersin ve son ana kadar da bu taleplerin gerçekleşmesi için masada olmak zorundasın. Masadan kalkmanın, 'bu rakamlar olursa kabul ederiz' demenin bizim açımızdan kabul edilir tarafı yok. Çünkü bunu yaptığınızda hükümeti orada işverenle baş başa bırakıyorsunuz. Bu da işçilerin aleyhine bir durum. TÜRK-İŞ, masadan kalkmasaydı rakam belki de daha yüksek olabilirdi. Sorumluluktan kaçmak, masada müzakereden kaçmak ve Türkiye'nin en büyük sözleşmesi niteliğindeki bir platformu boş bırakmak asla kabul edilebilir bir şey değil."

(AA)