İHD Genel Kurulu'nda konuşan Eş Genel Başkan Öztürk Türkdoğan, "Koşullar ne kadar kötü olursa olsun hak mücadelesini bırakmayacağız" dedi

Hak mücadelesini bırakmayacağız

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'nin iki gün sürecek olan 19'uncu Olağan Genel Kurulu Hacı Bayram Veli Kültür ve Dayanışma Merkezi’nin Konferans Salonu'nda dün başladı. Kurula dernek delegelerinin yanı sıra milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Cumartesi Anneleri katıldı. Genel Kurula Hollanda Elçisi Jan Willem Scholten, Danimarka elçisi Katrine Thorup, İsveç’ten gazeteci Jookim Medin, FIDH Başkanı Dimitris Christopoulos ve Euromed Rıghts Başkanı Wadih Al gibi konuklar da dahil oldu.

'SAVUNUYORUZ'
Açılışın sonrasında Eş Genel Başkan Öztürk Türdoğan, "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 70'inci yılında maalesef Türkiye ve dünyada insan haklarının araçsallaştığı bir dönemi yaşıyoruz. 32 yıl sonra yeniden katı ve otoriter dönemde insan haklarını savunuyoruz. İnsan haklarını savunmaya devam edeceğiz. 32 yıldır insan haklarını ve demokrasiyi hatırlatmaya nasıl devam ettiysek bundan sonra da, mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Türkdoğan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Siyasi iktidar OHAL'i 3 yıllığına uzattı. Türkiye hâlâ OHAL ile yönetiliyor. Önceden hiç değilse 3 ayda bir Meclis karar veriyordu şimdi ise 3 yıl OHAL var. Bu dönemde devam eden silahlı çatışmalarda, işkencelerde artış yaşanmıştır. Cezaevlerinde de işkenceler üst aşamaya ulaşmıştır. İHD olarak bu dönemde işkence ve kötü muameleye yönelik mücadelemizi bu dönemde daha fazla sürdürdük. Milletvekillerinin tutuklu olması kabul edilemez. Leyla Güven'in hala tutuklu bulunması ayrımcılık ve ötekileşmenin devam ettiğini gösterir."

ZOR BİR SÜREÇ
Ardından İHD’nin diğer Eş Genel Başkanı Eren Keskin söz aldı. Keskin, insan hakları mücadelesinin her zaman yitirilenlere karşı bir borç olarak nitelendirdiklerini belirterek, “Hiç bitmeyecek bir mücadele. Hepsinin ismini anamam ama daha geçen Genel Kurul’da birlikte olduğumuz Muhterem’e, Musa amcaya, Vedat Aydın’a olan borcumuzu unutabilir miyiz? Hiçbir zaman bu mücadeleyi bırakmayacağız. Biz hep çok zor bir süreç yaşıyoruz” dedi.

Keskin, “Biz demokrasi mücadele veriyorsak eğer. Kendi içimizde de demokratikleşmemiz gerekiyor” diye konuştu.