Hak talebine cevap işten çıkarma oldu

Emek Servisi

Antalya’nın Kumluca ilçesinde DİSK Genel İş’te örgütlü belediye emekçileri 21 Eylül’de belediyenin toplu iş sözleşmesi görüşmelerine yanaşmamasına, keyfi işten çıkarmalara ve sürgünlere, sendikal baskıya ve düşük ücretlere karşı grev kararını belediye binasına astı.

Dün itibarıyla 4 emekçinin işten çıkarıldığı, 4 emekçinin de ustalık görevlerinden temizlik görevine sürgün edildiği belediyede emekçiler keyfi uygulamaları kabul etmeyeceklerini söyledi.

26 yıldır Kumluca Belediyesi’nde çalışan Kâmil Duran, “Bundan önceki dönemde belediye AKP yönetimindeydi. O dönemler AKP ile yakın olan bir sendikaya girmiştik. Yerel seçimlerin ardından belediye CHP’ye devrolunca farklı sendikaya daha geçtik. Bu süreçte sendikalar emekçilerin haklarını savunmadı, bizlere herhangi bir destek gösterilmedi. Biz de emekçi ile ilgilenmeyen sendikalardan uzaklaşıp şu an örgütlü olduğumuz DİSK Genel İş’e geçtik. Sendika değiştirmemizin ardından belediyenin bize olan tutumu sertleşti, işten çıkarmalar ve sürgünler başladı” dedi.

İZİNLERİMİZİ KULLANDIRMADILAR

Mayıs’ta sendikalarını değiştirmelerinin ardından belediyenin emekçilere olan tavrının da değiştiğini kaydeden Duran, “İzinlerimizi kullandırmadılar. İzinden dönenlere de hiçbir gerekçe gösterilmeden ‘artık temizlik işinde çalışacaksınız’ dediler. Şu an ben ve 3 arkadaşımız yayımladığımız el ilanları gerekçe gösterilerek işten atıldık. Düne kadar usta olduğumuz alanlardan temizlik işlerine sürülmüştük. Belediye herhangi bir açıklama yapma gereği duymadı ve ne bizimle ne sendikamızla hiçbir diyaloğa yanaşmadı” şeklinde konuştu.

Ustalık alanlarından temizlik işlerine sürülen emekçilerin şoför, kaynakçı, operatör ve boyacı olduğu anlatan Duran, “Bizden önce 2 arkadaş ‘emre itaatsizlik’ gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Biz her türlü uzlaşma yolunu denedik. Belediye sendikayı tanımamakta ve bizim haklarımızı ihlal etmekte ısrar ediyor” ifadelerini kullandı.

4 Ekim’de greve çıkaracaklarının altını çizen Duran şunları söyledi: “Belediyeyle tüm iletişim kanalları tıkandı. Biz de haklı taleplerimiz için grev kararı aldık. Öncelikli olarak işten çıkarılan 4 emekçinin işe iadesini ve sürgün edilen 4 emekçinin görev yerlerine geri dönmesini talep ediyoruz. Ücretlerde iyileştirme talebimiz bu taleplerden sonradır. Hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”