Hakan Atilla'ya 32 ay hapis cezası

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - NEW YORK
@omurkeyif

New York’ta 14 aydır tutuklu yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’ya 32 ay (iki yıl 8 ay) hapis cezası verildi. Dün Güney Bölge Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, Atilla, bir kez daha Hakim Richard Berman’ın karşısına çıktı. Atilla’nın eşi Burçin Atilla’nın da hazır bulunduğu duruşmada, Hakim Berman, Atilla’ya toplam 32 ay hapis cezası verildiğini açıkladı. Atilla’nın 14 ay hapiste geçirdiği süre, toplam cezadan düşülecek, Amerikan yasaları uyarınca yapılacak ceza indirimleri de hesaplandığında, Atilla’nın 13 ayla 18 ay arası hapisanede kalması öngörülüyor. Atilla'nın karardan memnun olduklarını belirten avukatları yine de 14 gün içinde temyize gideceklerini belirtti.

Hakim Berman, Atilla’nın bundan sonraki tutukluluk süresini New York’a yakın bir merkezde geçireceğini, burada sağlık hizmetlerine erişebileceğini, Konsolosluktan ve ailesinden ziyaretçi kabul edebileceğini söyledi.

Avukatların talebinden de az

Atilla’nın avukatlarının mahkemeden talebinin (Dört yıl) de altında kalan bu cezanın savunmayı şaşırttığı gözlendi.

Hakim Berman, iki saat boyunca, vereceği kararın gerekçelerini açıkladı. Berman, Atilla’nın bu şemanın “ne şef mimarı ve ne de organizatörü olmadığına” ancak “olayların gerçekleşmesinde rol oynadığını” belirtti, “prensipte suçludur” dedi. Atilla’nın Süleyman Aslan’dan emir aldığının altını çizdi. Sarraf’ın Aslan ve Ekonomi Eski Bakanı Zafer Çağlayan’a rüşvet verdiği vurgulandı.

Berman Rıza Sarraf’ın Kasım ayında tanık olarak çıkarıldığı mahkemede verdiği ifadelerin güvenilir olduğunu belirtti.

Hakim Berman duruşmada, Atilla’nın ailesi, yakınları ve iş arkadaşlarının kendisine yolladığı mektuplardan örnekler verdi, daha önce hiç bu kadar çok mektup almadığını söyledi. Berman bu mektuplarda Atilla için “yardımcı” bir portre çizildiğini vurguladı, Savcılık ise, Atilla’nın bir yönünün bu çizgide olabileceğini ancak “üç yıldan fazla bu suça katıldığını” ileri sürdü.

Berman öte yandan, daha önce verilen emsal kararlarda da 30 ila 48 ay arasında cezalar verildiğini hatırlattı.

Halkbank vurgusu

Halkbank'ın bu şemadan en çok fayda sağlayan kurum olduğunu söyleyen Berman, Halkbank’ın aynı zamanda bu iddianamede sanık olarak gösterilmediğini de belirtti.

Duruşma boyunca Atilla’nın tek sözü, Avukat Cathy Fleming’in ilettiği mesaj oldu: “Bugün Ramazan’ın ilk günü. Af, merhamet ve feda zamanıdır. Müslümanlar bu dönemde diğerlerinin durumunu anlarlar. Hakimden benim ve ailemin durumunu anlamasını rica ediyorum.”

Hakim duruşma kayıtlarının hızlı şekilde internetten yayınlanacağının da altını çizdi, duruşmayı bitirirken, Atilla’ya “Size bol şans diliyorum” dedi.

“Sarraf’ın ceza beklentisi düşmüş olabilir”

BirGün’e konuşan Avukat Cahit Akbulut, bu sonucun Rıza Sarraf’a verilecek cezayla ilgili de beklentiyi azaltabileceğini ifade etti. Önümüzdeki aylarda ABD Hazine Bakanlığı’ndan Halkbank’a yönelik bir para cezası çıkması da öngörülüyor.