Mersin’de kadın müdür yardımcısına müdür hakaret etti. Konuyu Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne taşıyan müdür yardımcısı, öğretmen olarak başka okula gönderildi. Müdür ise görevinde kaldı.

Hakarete ödül, şikâyete ceza

Abidin YAĞMUR

Mersin’de bir ortaokulun erkek müdürünün, izcilik faaliyetleri yapan kadın müdür yardımcısına “kadınlık onurunu hedef alarak hakaret ettiği” iddiasıyla Milli Eğitim Müdürlüğü’nce soruşturma açıldı. Soruşturma sürerken okul müdürü ile müdür yardımcısı arasındaki tartışma devam etti, müdür yardımcısı bir başka hakaret iddiasıyla konuyu savcılığa taşıdı. Adli ve idari süreç sonuçlanmadan kadın müdür yardımcısı, öğretmen olarak bir başka okula gönderildi, erkek müdür yardımcısı ise görevinde kaldı.

İZCİLİK ÜZERİNDEN CİNSİYETÇİ HAKARET

Mersin Toroslar Ziraat Odası Ortaokulu Müdürü M.Z. hakkında okulun müdür yardımcısı M.K.’ye “kadınlık onurunu hedef alarak hakaret ettiği” iddiasıyla idari ve adli soruşturma başlatıldı. İki kadın öğretmenin tanık olduğu hakaret iddiasıyla ilgili soruşturmanın sonucu beklenmeden kadın müdür yardımcısı bir başka okula gönderildi.

Soruşturma dosyasından edinilen bilgilere göre, izcilik faaliyetleriyle uğraşan müdür yardımcısı M.K. kendi odasında müdür M.Z ve iki öğretmen ile sohbet ederken Tarsus Gençlik Kampı’ndaki izcilik etkinliğini anlattı. Bu sırada müdür M.Z., “Ya bırakın Allah aşkına. İzciliğe giden kadınlar kendini pazarlamak için gidiyor” ifadelerini kullandı.

Müdür Yardımcısı M.K. bu sözler karşısında şoke oldu ve “Müdür Bey bu nasıl söz. Siz şu an bana hakaret ediyorsunuz” dedi. Müdür M.K. ise “Ben sizi kast etmedim. Ama gidenlerin yüzde 99’u öyle” ifadesini kullanarak hakarette ısrar etti. Müdür yardımcısı ile müdür arasındaki bu tartışmaya odada bulunan öğretmenler de tanık oldu. M.K., müdür M.Z.’nin bu sözlerini 23 Mart’ta Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçeyle şikayet etti. Milli Eğitim Müdürlüğü de 29 Mart’ta verdiği yanıtta, konuyla ilgili soruşturma açıldığını bildirdi. Nitekim Milli Eğitim Müfettişi de okula gelerek hem şikâyetçi müdür yardımcısını hem tanık öğretmenleri hem de okul müdürünü dinledi.

ŞİKÂYETİ GERİ ÇEK BASKISI

Okul müdürü M.Z.’nin, şikâyetini geri çekmesi için müdür yardımcısı M.K.’ye ısrarda bulunduğu, M.K. dilekçesini geri çekmeyince de M.K.’nin önce karakola ardından da savcılığa başvurduğu öğrenildi. Müdür M.Z.’nin “Sen o şikâyet dilekçesini çekme, ben sana yapacağımı biliyorum. Seni namusunla vururum. Senin adını çıkarırım” ifadelerini kullandığı iddiası da savcılık evrakına yansıdı.

İzcilik faaliyetleri yapan müdür yardımcısı M.K.’nin uğradığı hakaret Türkiye İzcilik Federasyonu’nun gündemine de geldi. Federasyon da okul müdürü M.Z. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu ayrıca konuyu Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirdi.

Toroslar Milli Eğitim Müdürlüğü ise idari ve adli soruşturmayı beklemeden kadın müdür yardımcısını okuldaki görevinden alıp, bir başka okula öğretmen olarak gönderdi. Öğretmen kadrosunda olan ancak geçen ay okul müdür yardımcısı görevlendirmesiyle Ziraat Odası Ortaokulu’na atanan M.K. son olaylar nedeniyle okuldaki görevinden alındı ancak iddiaların ve suçlamaların odağındaki müdür M.Z. görevinde kaldı.

USULSÜZ SÜRGÜN

Mersin’in köklü okullarından biri olan Gazi Anadolu Lisesinde Milli Eğitim Bakanlığının genelgelerine aykırı şekilde okul spor salonu üçüncü kişilere kiralandığı ve haksız kazançlar elde edildiği öne sürülmüştü. Durumu ortaya çıkartan öğretmenler soruşturmaya uğramış ve bazıları sürgün edilmişti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, konuyu Meclis gündemine taşımıştı. Antmen eğitim kurumlarında, görevi kötüye kullananların yerine gördükleri yanlışları ve hukuksuzlukları dile getiren eğitimcilerin cezalandırıldığını söylemişti.

Antemen konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı’na şu soruyu sormuştu: “Kamu kaynaklarını koruyan ve Milli Eğitim Bakanlığı genelgelerine aykırı eden okul idaresini uyaran eğitimciler neden cezalandırılmaktadır? Okul kaynaklarını üçüncü kişilere kiralayarak haksız kazanç edenler yerine neden bu öğretmenlerimiz baskı altına alınmıştır?”