Ligin ilk 16 haftası sona ererken hakem hataları haftaya damgasını vurdu. Hatalar oligarşik takımlara karşı yapılmadığı için çok ses getirmese de Cüneyt Çakır’ın kalecinin eline çarpan topta penaltı kararı vermesi, Karabüklü Dani’nin topa temas etmemesine rağmen Halil Umut Meler’in hem penaltı kararı vermesi hem de Dani’yi ihraç etmesi, Başakşehir’in önce verilen sonra iptal edilen golü ve daha niceleri... Hakem hataları da elbette futbolun bir parçası ancak MHK’nin hakem performanslarını yükseltecek ve hakem kararlarına standart getirecek adımlar atması şart. 16. haftanın en iyi oyuncusu takımının attığı tüm gollerde olay mahalinde bulunan Sneijder olurken, Hollandalı yıldız aynı zamanda haftanın en güzel golünün de sahibiydi. Haftanın takımı evinde Bursaspor’u güzel bir oyunla mağlup eden Gençlerbirliği olurken haftanın teknik direktörü de göreve geldikten sonra takımının oyununa sınıf atlattıran Ümit Özat oldu.

Başakşehir ilk yarıyı Adana deplasmanında aldığı bir puanla yenilgisiz kapattı. Boz Baykuşlar bu sezon Galatasaray ve Beşiktaş deplasmanları dışında kalesinde ilk deplasman golünü gördü. Sezon ortalamasının üstünde pas hatası yapan ve sezonun en etkisiz oyununu oynayan lidere bir puanı kaleci Volkan Babacan’ın ekstra performansı getirdi. Hüseyin Göçek ve yardımcısının aralarında konuştuktan sonra verdikleri doğru kararı yanlışıyla değiştirmesi mi yoksa lig liderini Adana’da sadece 2 biletli taraftarın desteklemesi mi daha trajikomik? İlk 14 haftada sadece 6 puan toplayıp ligin dibine yerleşen Adanaspor hâlâ en aşağıda olmasına rağmen son iki haftada topladığı 4 puanla lig arasına umut yeşerterek giriyor. Devre arasından takımın başına Fatih Terim’in milli takımdaki yardımcılarından Levent Şahin geçecek.

Beşiktaş cimri galibiyetlerle sevenlerinin ömründen çala çala hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor. Son şampiyon evinde Gaziantepspor’u da tek farklı mağlup etti. Aboubakar bir taraftan net gol pozisyonlarını cömertçe harcarken diğer taraftan imkânsız vuruşlardan şık goller atmaya devam ediyor. İbrahim Üzülmez Gaziantep kariyerine Gençlerbirliği’ndeki gibi fiyakalı bir başlangıç yapamadı. Genç teknik adam devre arasında takıma takviye yaparak ikinci yarıya kazanarak başlamak istiyor. Aksi durumda hem Antep’i hem de Üzülmez’i zor günler bekliyor.

Cüneyt Çakır’ın karşılıklı birer penaltı kararı verdiği karşılaşmada penaltı vuruşunu gole çeviren Osmanlıspor deplasmanda Çaykur Rize’yi mağlup etti. Başkent temsilcisi bu galibiyetle Bursaspor’la arasındaki puan farkını bire indirerek tatile girdi. Çaldığı toplarla Rize kontra ataklarının başlatıcısı olan Orhan Ovacıklı’nın erkenden sakatlanması Rize’nin oyun planını olumsuz etkiledi. Ancak ne olursa olsun Doğu Karadeniz temsilcisinin evinde en azından bir puan alması gerekirdi.

Zor günler geçiren Kayserispor evinde Karabükspor’u 2-0 yenerek Mustafa Reşit Akçay’ın deyimiyle “kaşıkçı elması değerinde” üç puan aldı. 10 kişilik rakibine karşı yakaladığı net fırsatları cömertçe harcamanın faturası, Karabük biraz daha şanslı ya da becerikli olabilse ağır olabilirdi. Igor Tudor gibi örnek bir profesyonel dahi maç sonunda hakemlerden şikâyet ediyorsa hakemlik müessesesinin bazı şeyleri değiştirmesi gerekiyor.
Geçen sezonun üçüncü bitirerek Avrupa Ligi’ne doğrudan katılma hakkı kazanan Konyaspor deplasmanda Akhisar’a yenilerek ligin 16. haftasını 24 puanla 7. sırada tamamladı. Konya geçen sezon da ilk yarıyı sadece iki puan fazla toplayarak aynı sırada tamamlamıştı. Bu sezon ekstradan 6 Avrupa Ligi maçı oynayan Aykut Kocaman’ın takımının başarısız olduğunu söylemek için henüz erken. Tolunay Kafkas yönetimindeki 14 lig maçına çıkan Akhisar, bu maçların 8’inde kalesini gole kapattı. Bu sekiz maçın beşi golsüz sona ererken geri kalan üçünü 1-0 kazandılar. Kafkas’ın gol katili futbol felsefesinin ligde kalmak için yeterli olduğu aşikâr ancak kasabadaki stadyum inşaatı bir türlü tamamlanamadığından takımını desteklemeye Manisa’ya gitmek zorunda olan Akhisarlı futbolseverler daha fazlasını bekliyor. Zira seyircisi sayısı her hafta azalıyor...

Antalyaspor’un Rıza Çalımbay yönetiminde yükselişi devam ediyor. Bu sefer rakip Çalımbay’ın sezona başladığı takım Kasımpaşa’ydı. Futbolseverler için keyifli geçen 90 dakikanın kazananı ilk kez merkez orta saha olarak sahaya çıkan Motta’nın son dakika golüyle ev sahibi oldu. Eto’o hakkındaki transfer dedikoduları Antalya’nın havasını bozmazsa Akdeniz temsilcisi ligin ikinci yarısında Avrupa Ligi için yarışan takımlardan biri olabilir. Kasımpaşa deplasmanda öne geçmesine rağmen puan almayı başaramadı. Yedikleri iki golde de savunmanın yerleşik olduğu düşünüldüğünde Kasımpaşa ilk yarıyı puansız kapatmanın sebebini uzaklarda aramamalı.

Şampiyonluk adaylarının en eleştirileni Galatasaray ligin ilk yarısını sükseli bir galibiyetle kapattı. Geçen sezonki 16.hafta performansını 4 puan geliştiren Galatasaray’ın son haftalara kadar şampiyonluk yarışı içinde olması için taraftar desteğine ihtiyacı var. Her ne kadar farklı kaybetmiş olsa da Alanyaspor’un eksiklerine rağmen doğru bildiği oyunu oynama çabası takdir edilmeli.

Ümit Özat’ın gelişiyle yükselişe geçen Gençlerbirliği, Bursaspor’u mağlup ederek yukarıya tırmanışını sürdürdü. Üstelik Başkent temsilcisi sakatlığı sebebiyle Stancu ve Başakşehirle anlaşma imzaladığı için de İrfan Can gibi iki önemli oyuncusundan faydalanamadı. Maçın yıldızı Serdar Gürler Ankara’da adeta yeniden doğuyor. Bursa adına sahanın en iyisi kaleci Harun Tekin Alkaralar’ın ataklarına 77 dakika direnebildi. Oligarşik takımlar dışında ligin ilk yarısını beşincisi bitiren bir takıma başarısız demek haksızlık olur. Maç sonu ne fedakâlıklarla çalıştıklarını anlatıp taraftar tepkisinden ötürü istifa sinyalleri veren Hamza Hamzaoğlu’nun bu durumu kişiselleştirmemesi gerek. Zira aynı taraftar grubu takımı şampiyon yaparak kulüp tarihinin en büyük başarısına imza atan Ertuğrul Sağlam’a dahi bir sezon dayanamadı.

Akyazı’daki yeni stadyumun açılışını yapan ancak nedense ligin ilk yarısını Avni Aker’de tamamlayan Trabzonspor kötü giden sezonu bir Fenerbahçe galibiyetiyle çekilir kılmak istiyordu. Maça istekli de başlayan ev sahibi 27’deki penaltı & kırmızı kart pozisyonunun ardından oyuna havlu attı. Kırılgan olmak Karadeniz temsilcisinin bu sezonki kronik problemi. Fenerbahçe zorlu geçmesi gereken Trabzon seferinden rahat bir galibiyet alarak tatile girdi. Liderin 5 puan gerisinde bulunan Sarı Kanarya’nın ocak menüsünde Kadıköy’de üst üste oynayacağı Adana ve Başakşehir karşılaşmaları var. 6 puan Sarı-lacivertlileri iddialı hale getirebilir. Lens oynadığı zaman Fenerbahçe’nin fark yaratan oyuncusu oluyor. Trabzon zaferinin mimarı Hollandalı yıldız oldu.

***

Puan Durumu

hakem-sorunu-226825-1.