Cumartesi Anneleri 707 ’inci haftalık eyleminde yoğun polis ablukasına rağmen buluştu. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve avukatların destek verdiği eylemde, 27 Ekim 1995 tarihinde gözaltında kaybedilen Abdulkerim ( Şemsettin) Yurtseven, Miktat Özeken, Münür Sarıtaş’ın hikayesini aktaran kayıp yakınları, hakikat ve adalet taleplerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

‘Hakikat ve adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz !’

Zeynep Kuray

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbeti için 707’nci kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri, yine polis engeliyle karşı karşıya kaldı. Kitlenin toplandığı Çukurluçeşme Sokağı’nı kuşatan polisler, diğer haftalardan farklı olarak bu hafta İHD binasının önünü eylemden tam 45 dakika önce ablukaya aldı.

Açıklamanın İHD Şubesi içerisinde yapılması için anons yapan polisler, ‘aksi takdirde müdahale edeceklerini’ söyledi.

Bu haftaki eyleme TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, TİP Milletvekili Erkan Baş, HDP Milletvekili Hüda Kaya, Garo Paylan ve geçen hafa gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra serbest bırakılan avukat Ömer Kavili de katıldı.

Cemal Kaşıkçı’nın resmi de taşındı

Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemde gözaltında kaybedilenlerin yanı sıra İstanbul’daki Suddi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha haber alınmayan Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın resminin de taşıdı. Anneleri, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 1995 yılında gözaltında kaybedilen 73 yaşındaki Abdülkerim Yurtseven, 18 yaşındaki Mikdat Özeken ve 13 yaşındaki Münür Sarıtaş’ın akıbetini sordu. Görüşmeler sonucunda 7 haftadır izin verilmeyen basın açıklamasının bu hafta izin verildi. Abluka altında yapılan 707’nci hafta açıklamasını gözaltında kaybedilen Fehim Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. Tosun, “Hakikat arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. 707. haftamızda hukuk ve adaletin bu topraklardan ne kadar uzak olduğunu hatırlatmak istiyoruz” dedi.

Galatasaray’ı çok gördüler

Açıklamanın ardından teker teker söz alan kayıp yakınları polis ablukasına tepki gösterdi. Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, “Bize Galatasaray Meydanı’nı çok gördüler” derken, gözaltında kaybedilen Ahmet Kaya kızı Emine Erbek, “Biz kimsenin ölmesini istemiyoruz, barış istiyoruz” ifadesini kullandı. Fatma Kırbayır Gülmez ise, Erdoğan’a şöyle seslendi: “Bize, ‘adalet yerini bulacak’ dedin. Götürdünüz, öldürdünüz bari kemiklerimizi verin. Biz kemiklerimizi istiyoruz başka bir şey değil.”

Cumartesi Anneleri bu ülkenin vicdanıdır

Cumartesi Anneleri'nin 707'nci hafta eylemine katılan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, BirGün'e konuştu. Koramaz, şunları söyledi: "Bizler Cumartesi Anneleri’nden çok şey öğrendik. Cumartesi Anneleri bizlere vazgeçmemeyi öğretti, dirençli olmayı öğretti, umutlu olmayı öğretti. Bilinmelidir ki, Cumartesi Anneleri bu toplumun vicdanı ve hafızasıdır. Kardeşlerimizi, evlatlarımızı aramızdan alan ve onları öylece unutmamızı bekleyen karanlık yüreklilere karşı vicdanımızı ve hafızamızı koruyacağız. Kaybettiklerimizi asla unutmayacağız. Anılarını ve mücadelelerini daima yaşatacağız."

haftalar-sonra-aciklama-izni-tek-istegimiz-adalet-520192-1.

haftalar-sonra-aciklama-izni-tek-istegimiz-adalet-520193-1.

haftalar-sonra-aciklama-izni-tek-istegimiz-adalet-520195-1.