Fındık tekellerine, artan yoksulluğa ve doğanın şirketler tarafından tahrip edilmesine karşı Fatsa’da düzenlenen ‘Fındıkta sömürüye son’ mitingi büyük coşkuya sahne oldu. Taleplerini haykıran yurttaşlar “Hakkımızı alacağız” dedi. Mitingde konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İşleyen, “Yoksuldan alıp zengine veren Saray’a karşı söz veriyoruz. Fındıkçının, taşocağı istemeyen halkın yanındayız. Bu ülkenin emekçileri kazanacak” ifadelerini kullandı.

Hakkımız olanı alacağız
Fotoğraf: BirGün

Dilan ESEN

SOL Parti ekonomik krize, zamlara, fındık tekellerine, taşocaklarına ve madenlere karşı Ordu’nun Fatsa ilçesinde ‘Fındıkta sömürüye son’ mitingi düzenledi. Büyük coşkuya sahne olan miting için Fatsa ve köylerinden gelip Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran kalabalık, taleplerini dile getirdi. 3 binden fazla yurttaşın katıldığı mitingte SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen konuşmacı olarak yer alırken fındık üreticisi yurttaşlar da kürsüden taleplerini haykırdı. Konuşmaların ardından sanatçılar Ali Asker, Mehmet Gümüş ve Fuat Saka sahne aldı. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İşleyen mitingte yaptığı konuşmada, "Buradan bütün Fatsa’ya devrimciler olarak bir söz veriyoruz. Bu mitingten sonra fındıkçının, taşocağı istemeyen halkın, emekçinin yanında olacağız. Yeni bir Fiskobirlik kurmak mı, köy köy örgütlenerek bu mücadeleyi büyüteceğiz. Üreticiler kendi meclisleriyle örgütlenecek. Kendi haklarını arayacak. Biz bu mücadeleyi tüm gücümüzle sürdüreceğiz" dedi.


YAN YANAYIZ

Mitingin açılış konuşmasını yapan SOL Parti PM Üyesi Pelin Bektaş şunları söyledi: “Fındık bizim canımız diyen, memleketin dört bir yanından yollara düşenler hepiniz hoş geldiniz, Fatsa’ya yeni bir umut getirdiniz. Fatsa’yı bize gösteren kutup yıldızlarımız, bugün aramızda olamayan tüm kaybettiğimiz arkadaşlarımızı sevgiyle anıyoruz. Bizi fındıkla yaşayamaz hale getiriyorlar. Bugün bir kilo fındıkla pazarda poşet dolduramıyoruz. Biz fındık çuvalını sırtlayıp patikalara düşenleriz. Fındıkla geçiniriz, eve ekmek götürürüz. Çocuklarımızı fındıkla okuturuz. Çocuklarımız için ışkın alır, dar eder fındık toplarız.
İşgalci şirketler ve onlara yasalarla yardım eden işbirlikçiler. Soyguncular saray oturanları, çocuklarımızın geleceğini çalıyorlar bize ‘Yeme, içme, okuma’ diyorlar. Onlar fındığa ekmeğe canımıza düşmanlar. Altın diye diye nefese toprağa hayata umuda düşman oldular. Biz emeğimizin ürettiğimizin fındığımızın değerini de kıymetini de biliyoruz. Hakkımıza sahip çıkmak için yan yanayız”

Bektaş’ın konuşmasının ardından sahneye sanatçı Ali Asker çıktı. Asker sevilen türkülerini Fatsalılarla birlikte söyledi.

hakkimiz-olani-alacagiz-1043922-1.



BİZ HÂLÂ AÇIZ

Mitingte fındık üreticileri de söz aldı. Fındık üreticilerinden Hatice Salbaş şunları söyledi:

“Bize diyorlar ki orman mahsulü. Bizim geleceğimiz 70 yıldır fındıktır. Biz nasıl geçinelim fındık olmadan? Söke söke alacağız hakkımızı. Hakkımız bu hakkımız. Biz bunların ekmeğini istemiyoruz. Ekmek 10 lira olmuş, biz bu ekmeği nasıl alacağız. Biz bunların hakkını değil kendi hakkımızı istiyoruz. Dolar geliyor dolar gidiyor biz hala açız. Biz doymadan çalışıyoruz. Biz başaracağız hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Görecekler. Bizim hakkımız bu. Bir ekmeği 10 liraya çıkardılar. Nasıl alalım. Biz hakkımızı istiyoruz. Ben 70 yaşındayım bir türlü doyamadım. Doyan gidiyor, biz hep açız. Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Ya verecekler ya verecekler. Bizi bankalara borçlandırdılar. İcraya veriyorlar, neyimiz varsa alıyorlar. Biz hakkımızı alacağız. Kimsenin ekmeğini istemiyoruz. Kendi hakkımızı istiyoruz. Alacağız."

BAŞKA YOL YOK

Bir diğer fındık üreticisi Seyhan Ocak ise şöyle konuştu:

“Biz Fatsalılar olarak, Karadeniz insanları olarak, fındık üreticisiyiz. Kadını erkeği olarak bu işi yapıyoruz, yevmiyeler 250 lira olmuş. Bizden sonra fındık çıksa ne olur, köylüler gelirlerini fındıktan sağlıyorlar. Başka bir yolları yok. İnsanlar gelirlerini ya fındıktan zeytinden karşılarlar oranın toprağında ne varsa. Bugün bu ülkede tarımı bitirmişler 3 milyar maaşla kimse çocuğunu okutamıyor. Benim çocuğum üniversitede, fındıkla okutabilir miyim bu çocuğu? Bugün fındık işçiliği, işsizler ordusuna yazılmıştır. İstiyoruz ki fındığımız 70 lira, 100 lira olsun. Biz hakkımızı istiyoruz. Yanlış bir şey yapmıyoruz. Bir kilo fındıkla bir kilo şeker alınmıyor düşünebiliyor musunuz? Fındık 70 lira olsun, yolumuz açık olsun!”

HAKKIMIZI ALACAĞIZ

Ardından mitingte SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İşleyin’in konuşmasına geçildi. “Biz bugün hakkımızı aramak için buraya geldik” diyen İşleyen, “Emeğimizi çalanlara fındığımızı çalanlara karşı bu meydanda biriktik. Sizden bir şey istiyorum. Ayağa kalkalım, sesimizi sağır sultan duysun. Hakkımızı almaya geldik söke söke almaya geldik. Halka kulaklarını tıkamış saraylılar duysun. Fatsa meydanından sesleniyoruz. Fındık üreticisi emeğinin karşılığını alacak. Birleşe birleşe başaracağız bunu” ifadelerini kullandı.

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyenSOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen



“Bir selamımız daha var! ‘Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım’ diyen Fikri Sönmez ve yol arkadaşlarına bin selam olsun” diyen İşleyen sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte bu meydanda yine o ses sizin sesiniz yankılanıyor! Kardeşler biz bu yoksulluğa bize dayatılan bu sefalete mahkum değiliz. Kendileri saltanat içinde yüzüyor. Bu ülkede ekonomik kriz emekçilerin krizi yoksulların krizi. Onların bir krizi yok, mutlular. Buradan sesleniyoruz. Bu harami saltanatı yıkılacak. AKP iktidara geldiğinde ‘yerliyiz milliyiz’ dediler. IMF ve Dünya Bankası’nın emrindeler. Onlar istedikleri için Fiskobirlik’i tasfiye ettiler. Fiskobirlik halkın güvencesi olan bir kurumdu onu tasfiye ettiler. Üreticilerin cebinden çıkan malıyla aldığı mülkü Fiskobirlik’in tüm varlığını zenginlere peşkeş çektiler. O Fiskobirlik’in yerine ne yaptıklarını siz iyi biliyorsunuz! Bu iktidar böyle bir iktidar. Yoksuldan alıp zengine veren bir iktidar.”

DUR DEMELİYİZ

Fındığın en az 70 lira olması ve enflasyona göre sürekli güncellenmesi gerektiğini bir kez daha vurgulayan İşleyen sözlerini şöyle tamamladı: “Zenginin parasına kur güvencesi verenler emekçilerin hakkını vermek zorundadır. Fındığı bekleyen bir tehlike de bu Fatsa’nın tepesini oydular siyanürle zehirleyip yok ettiler toprağımızı. Fındık bu acımasız tekellerin elinde mahvoldu. Taş ocaklarıyla mahvoldu. Biz bu ülkenin yurtseverleri, devrimcileriyiz. Bu toprakları emperyalist tekellere peşkeş çekenlere hesap soracağız. Madeniyle tefecisiyle hepsini kovacağız. Bunu başarmak zorundayız. Gittiğimiz köylerde ‘İstiyorsunuz ama vermezler’ dediler. Bu teyzemiz dedi ki ‘Vermeyecekler zaten söke söke alacağız.’ Evet vermeyecekler biz alacağız. Örgütlü bir toplum yaratarak kendi ellerimizle kendi gücümüzle kazanmayı bilen bir toplum yaratacağız. Buradan bütün Fatsa’ya devrimciler olarak bir söz veriyoruz. Bu mitingten sonra fındıkçının taşocağı istemeyen halkın emekçinin yanında olacağız. Biz kazanacağız! Bu ülkenin emekçileri kazanacak.”

İşleyen’in konuşmasının ardından sanatçılar Mehmet Gümüş ve Fuat Saka da şarkılarını seslendirirken coşkuyla başlayan miting coşkuyla sona erdi.

***

Mitinge ihtiyaç vardı

Yaklaşık 50 yıldır fındık üreticiliği yapan Oktay Kırşan: Böyle bir mitinge ihtiyacımız vardı, daha çok üretici gelmeli. Üreticilerin sesi olacak. Bu miting bizim işimize yarayacak. Üreticinin sesinin çıkması gerekiyor, sezona girdik. Hükümetten hala ses yok. Bu mitingle birlikte taleplerimizi söylüyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz, fiyatlar çok düşük. Üreticinin cebine bir şey kalmıyor. Girdiler yüzde 300 arttı. Fındık fiyatının da bu şekilde artmasını istiyoruz. Destek istiyoruz. 80 öncesi fındığın alım gücü iyiydi. Şimdi her şey değişti, değersizleştirildi.

***

Mitingte sanatçılar Ali Asker, Mehmet Gümüş ve Fuat Saka sahne aldı.Mitingte sanatçılar Ali Asker, Mehmet Gümüş ve Fuat Saka sahne aldı.

Fındık bizim her şeyimiz

Kendimi bildim bileli fındık işiyle uğraşırım. Fındıkla doğduk, çayımız, çorbamız, okulumuz her şeyimiz fındık. İktidardan talep etmek gerekiyor. Fındık üreticilerinin sokağa çıkıp tepki göstermesi gerekiyor. 80 öncesinde bu tepkiler vardı. Tepkisiz bir toplum yarattılar. Bu miting bir başlangıç. Tepki çok önemli. Üreticilerin sokağa çıkması lazım. Ben 6 yıl önce 80 bin liraya bahçe aldım. Bu bahçe bir kilonun üzerinde altın alıyordu. Bugün 1 kilonun üzerindeki altının fiyatı bir milyon lira. 6 ton fındığa 80 bin liraya ulaşabiliyordum. Bugün o paraya ulaşabilmem için en az 16 ton fındık satmam lazım. Bu değer kaybının karşısında üretici bir şey kazanamadı.

***

Mücadelemiz sürecek

Böyle bir mitinge ihtiyacımız var. Fındığın en az 70 lira olmasını istiyoruz bu yüzden buradayız. Giderlerimizi hiç karşılayamıyoruz. Fındık bizim gelirimiz, başka bir şeyimiz yok. Normalde yarı yarıya bile kalmıyor. 70 lira olsa en azından biraz para kalır. Bu zamlar indirilsin. 50 yıldır fındık üreticiliği yapıyorum hiç bu kadar zor bir dönem görmedim. Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz.